Ministar obrane Ukrajine Oleksij Reznikov rekao je da Rusija priprema novu ofenzivu i upozorio da bi mogla početi već 24. veljače, javlja BBC u četvrtak.

Reznikov je rekao da je Moskva nagomilala tisuće vojnika i da bi mogla “pokušati nešto” kako bi obilježila godišnjicu početne invazije prošle godine.

Napad bi također obilježio ruski Dan branitelja domovine 23. veljače, koji slavi vojsku.

U međuvremenu, tri su osobe poginule u napadu na grad Kramatorsk, a osam je ranjeno u gradu u regiji Donecku kad je ruski projektil pogodio stambenu zgradu, rekao je guverner pokrajine.

Regionalni guverner Pavlo Kirilenko objavio je sliku na kojoj se vidi četverokatna zgrada koja je pretrpjela velika oštećenja.

Ukrajinska redakcija Radija Slobodna Europa objavila je kratki video isječak koji prikazuje spasioce kako rade pod reflektorima dok snijeg pada na ruševine.

Ukrajina optužuje ruske snage za neselektivno granatiranje civilne infrastrukture, što Moskva rutinski odbacuje.

Prošlog travnja Ukrajina je rekla kako je 57 ljudi poginulo kada je ruski projektil pogodio željezničku postaju u Kramatorsku. Moskva je odbacila odgovornost, rekavši da je raketa bila ukrajinska. 

“Jedini način da zaustavimo ruski terorizam jest da ga porazimo”, napisao je Zelenskij na društvenim mrežama o napadu. “Tenkovima. Borbenim zrakoplovima. Raketama dugog dometa”, napisao je.

Ukrajina je nedavno ponovno zatražila borbene zrakoplove da se zaštiti od zračnih napada nakon što su Njemačka, SAD i Velika Britanija pristale poslati im tenkove.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/RONALD WITTEK