Talijanska karabinjerska policija uhitila je u ponedjeljak Mattea Messinu Denara, najtraženijeg mafijaškog bossa u zemlji koji je bio u bijegu tri desetljeća.

Messina Denaro, uhićen u Palermu, navodno je šef sicilijanske mafije Cosa Nostra.

Osuđen je u odsutnosti na doživotni zatvor za svoju ulogu u ubojstvu antimafijaških tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine.

Prijeti mu i doživotna kazna zbog sudjelovanja u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu 1993. u kojima je ubijeno 10 ljudi.

Vijest o uhićenju pozdravila je talijanska premijer Giorgia Meloni kao “veliku pobjedu države koja pokazuje da se ona nikada ne predaje u suočavanju s mafijom”.

Policija je u rujnu 2022. navela da je Denaro još uvijek mogao naređivati i upravljati mafijom u području oko zapadnog sicilijanskog grada Trapanija, njegovog regionalnog uporišta, unatoč dugom bijegu. 

Matteo Messina Denaro (60), smatra se nasljednikom povijesnih vođa Cose Nostre, a to su bili Toto Riina i Bernardo Provenzano koji su umrli u zatvoru 2016. te 2017.

“Nakon 30 godina bijega, ‘superboss’ Matteo Messina Denaro uhićen je. Zahvaljujem muškarcima i ženama u državi koji nisu nikada odustali i potvrdili su pravilo da će prije ili kasnije veliki kriminalci u bijegu biti uhićeni”, napisao je na aplikaciji whatspp ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

Messina Denaro uhićen je u privatnoj klinici u Palermu gdje je bio na terapiji, rekao je zapovjednik karabinjera Pasquale Angelosanto agenciji AGI.

Na popisu ministarstva unutarnjih spolova, Matteo Messina Denaro, rođen 1962. blizu Trapanija na Siciliji, zauzimao je prvo mjesto među šest najtraženijih kriminalaca i godinama su stotine policajaca i karabinjera sudjelovale u potrazi za njim. 

Od 2000-ih godina, talijanska policija provodila je brojna uhićenja i plijenila imovinu Denaru bliskih osoba, u strategiji kojom ga je nastojala izolirati no rezultate je trebalo čekati gotovo 20 godina, jer toliko je njegova mreža podrške bila velika, piše agencija AFP.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/CARABINIERI HANDOUT