Dva pilota talijanskih zračnih snaga poginula su kada su se dva zrakoplova sudarila u letu nedaleko od Rima, rekla je u utorak premijerka Giorgia Meloni u priopćenju.

“Vijest o smrti dvojice vojnih pilota talijanskih zračnih snaga, što se dogodilo kod Guidonije blizu Rima, ispunjava nas tugom”, objavila je premijerka uz izraze sućuti obitelji.

Dvije su se letjelice dodirnule tijekom vježbe, u kojoj su sudjelovala ukupno četiri ultralaka zrakoplova, jedna od dvije je izgubila krilo i srušila se.

Jedna od letjelica nakon sudara odmah je pala na zemlju, a drugi avion uspio je sletjeti izbjegavajući kuće, ali se zabio u parkirani automobil na ulici. Pilot je još bio živ, počeo je vikati, no avion je eksplodirao prije nego što su mu građani uspjeli pomoći, piše la Repubblica.

Žrtve su potpukovnik Giuseppe Cipriano i bojnik Marco Meneghello, javlja la Repubblica, a prenosi HRT.

Druga dva pilota su uspjela prizemljiti svoje zrakoplove i uskoro će biti ispitani. Tužiteljstvo će pokrenuti istragu kako bi se rekonstruiralo što se dogodilo. 

Dvojica pilota bila su u trenažnim zrakoplovima tipa U-208 i sudjelovali su u misiji uvježbavanja, priopćila je vojska. 

Avion U-208 je lagani zrakoplov koji može uz pilota prevoziti još najviše četiri putnika i letjeti brzinom od najviše 285 km/sat.

Razlog sudara zrakoplova u letu zasad je nepoznat.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/HRT

foto: