popravni ispit dopunska nastava

Obvezna produžna nastava od ove godine rješavat će problem učenicima koji nastavnu godinu završe s negativnim ocjenama. Do sada su taj problem rješavali popravni ispiti.

Prema izmjenama u Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koje je 12. prosinca donio Hrvatski sabor, ukida se prvi ljetni popravni rok za učenike srednjih i osnovnih škola. Umjesto njega, uvodi se dopunski rad za učenike koji nisu prošli jedan ili dva predmeta u redovnom tijeku nastave.

No, sindikati i neki ravnatelji upozoravaju Ministarstvo da takvu odluku nije smjelo donijeti usred nastavne godine jer bi ona mogla izazvati kaos u školama s obzirom na to da se u to vrijeme održava i državna matura.

U Ministarstvu ne odustaju i kažu da su to učinili zbog djece. Umjesto da plaćaju instrukcije, za ispravljanje ocjene ići će 10 do 25 sati na produžnu nastavu.

Drugi ljetni popravni rok ostaje

Dopunski rad može trajati minimalno deset, a maksimalno 25 sati po predmetu, što će utvrđivati učiteljska/nastavnička vijeća.

U slučaju da učenik tijekom dopunskog rada (iz stavka 1. ovoga članka) ostvari očekivane ishode, učitelj, odnosno nastavnik zaključuje mu prolaznu ocjenu. S ocjenom ili potrebom upućivanja na popravni ispit učitelj, odnosno nastavnik dužan je upoznati učenika na zadnjem satu dopunskog rada, kaže se u stavku 3, 75. članka spomenutog Zakona.

Ako pak i nakon ove dopunske nastave učenik ne zadovolji, ide na popravni rok, koji je postojao i do sada, a koji se mora održati najkasnije do 25. kolovoza tekuće godine.

Izvor: HRT/Srednja.hr