magnum crimen 1945. rijeka

U četvrtak 9. srpnja u prepunoj dvorani Euroherca u Rijeci prikazan je film o strašnim zločinima nad Hrvatskom vojskom i civilima, te pripadnicima drugih nacija, u svibnju 1945. godine. Bilo je nazočno oko petsto osoba. Film je napravila Laudato TV-obiteljska televizija, a organizatori predstavljanja bili su Udruga Hrvatski domobran, Udruga ratnih veterana Hrvatske, Udruga dragovoljaca UHDDR Rijeka, Matica Hrvatska- ogranak Rijeka i Laudato D.O.O. Zagreb.

Uz brojne istaknute goste na predstavljanju filma bio je i riječki biskup Ivan Devčić, kojeg su nazočni pozdravili dugim pljeskom. Na početku i na kraju predstavljanja filma nastupio je i Crkveni zbog Rječke nadbiskupije.

Režiser filma Nada Prkačin je, između ostalog, rekla: “Sedamdeset je godina prošlo od strašnih zločina nad hrvatskim narodom, a mi se još uvijek hrvamo avetima prošlosti. S ideološkim i genetskim nasljednicima onih koji skrivaju istinu. Skrivaju je jer je istina toliko strašna da je u današnje vrijeme gotovo nezamislivo da se takvo što uopće moglo dogoditi… Aktivni kreatori politike u ovom dijelu Europe, Britanci i danas šute. Upravo su oni svjesno predavali partizanskim krvnicima bjegunce iz Hrvatske koji su u strahu od komunističke osvete tražili istinu”.

magnum crimen 1945. rijeka

Prije i nakon prikazivanja filma, nazočnima su se obratili Nikola Matičić, predsjednik Hrvatskog domobrana, režiser i scenarista filma gospođa Nada Prkačin, producentica gospođa Ksenija Abramović, predsjednik Hrvatskog domobrana Nikola Matičić i predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Mile Biondić. Snimatelj i montažer filma je Ivan Lovrić.

U filmu su nastupili i svjedočili preživjele žrtva Beliburga i Križnog puta, vojni, crkveni, pravni i povijesni stručnjaci. Posebno su bila dragocjena svjedočanstva engleskih vojnika i nižih državnih dužnosnika koji su se pokajali za njihovo sudjelovanje u zločinu protiv Hrvata, za koje su optužili njihove nadređene.

Film je do sada možda najvjernije svjedočanstvo o genocidu koji su jugoslavenski komunisti i partizani, među kojima su posebno glavnu ulogu imali i hrvatski partizani, izvršili nad hrvatskim narodom. Posebna vrijednost tog filma su i stajališta koje su o njemu iznijeli engleski vojnici i niži dužnosnici iz tog vremena, koji su osim svojih nadležnih optužili izjavili da je Tito bio koljač koji je trebao biti suđen za ratne zločine.

Film će biti prikazivan i u brojnim drugim mjestima u Hrvatskoj. Bilo bi jako važno da taj film bude prikazan i u svim zemljama s brojnim hrvatskim iseljeništvom. Laudato TV je napravio i DVD verziju filma.

Nakon predstavljanja producentica filma gospođa Ksenija Abramović je objavila kako se poduzimaju sve radnje da za Božić ove godine počne raditi katolička i obiteljska Laudato TV, što je izazvalo veliku radost nazočnih.

Izvor: narod.hr

>>> NAPOKON ISTINA: Predstavljen “Magnum Crimen 1945.”, najstručniji dokumentarac o Bleiburgu i kraju 2. svjetskog rata