finska, napad, islamisti, imigrantiFoto: AFP

Finska policija je u subotu priopćila da je tijekom noći uhitila pet osoba u pretresu stana u Turkuu, u okviru istrage o napadu nožem u kojemu su u petak dvije osobe ubijene.

Policija je odmah u petak uhitila glavnog osumnjičenika naoružanog nožem, pogodivši ga hitcem u nogu na trgu u središtu Turkua, lučkog grada na jugozapadu Finske.

Napadač je smrtno ranio dvije osobe. Prve informacije su govorile o šestero ranjenih, ali je taj broj poslije promijenjen na osmero, među kojima je troje primljeno u bolnicu, gdje su na intenzivnoj skrbi.

Glavni osumnjičenik je trenutačno u bolnici. Policija ga još nije ispitala i nisu poznati motivi napada.

“Sada imamo šestero osumnjičenika u pritvoru, glavnog osumnjičenika i još petero”, rekao je za AFP Markus Laine iz Državnog ureda za istragu

“Istražujemo ulogu drugih pet osoba, ali još nismo sigurni jesu li povezane s napadom. Ispitat ćemo ih, pa ćemo poslije moći reći više. No bili su u vezi s glavnim osumnjičenikom”, dodao je Laine.

Policija još nije potvrdila identitet osobe uhićene u petak, ali su istražitelji “prilično sigurni da znaju o kome je riječ”, rekao je Laine

Vlasti zasad opisuju osumnjičenika kao “mladića stranog podrijetla”, ne navodeći druge potankosti. Policija je objavila da surađuje s finskom imigracijskom službom.

Državni ured za istagu objavio je u subotu na Twitteru da u okviru istrage “surađuje s nadležnim međunarodnim službama”.

Finska glasila pišu da je napadač birao žrtve nasumce, što istažitelji nisu potvrdili. Čini se da je djelovao sam, ali vlasti traže “moguće pomagače”.

Policija je u petak uhitila napadača nekoliko minuta nakon napada koji se dogodio u samom središtu Turkua oko 15.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Finska policija, koja je u stanju pripravnosti, priopćila je u petak da je povećala broj ljudi na ulicama.

Finske sigurnosne službe (Supo) u lipnju su za jedan stupanj povisile procjenu rizika od terorističkog napada, objavivši da su zabilježile aktivnost skupine Islamske države koja bi mogla biti uperena protiv Finske. Opasnost koja je sve dotad bila ocijenjena “slabom” sada je “povišena”, što je druga razina na četverostupanjskoj ljestvici.

Izvor: Sloboda.hr/N1