ustaški logor jasenovac ndh tribina zagreb

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u četvrtak, 11. lipnja 2015., s početkom u 19.30 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Zrinsko-frankopanska 19, održat će se tribina pod nazivom “Slom jasenovačkog mita: što se zaista događalo u Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu i poslije”. Na tribini će sudjelovati i izlagati Igor Vukić, novinar i Stipo Pilić, prof. povijesti.

U sklopu trbine i predstavljanje knjige

U sklopu tribine bit će i predstavljena knjiga “Jasenovački logori – istraživanja”, koja je nastala u nakladi Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Autori knjige su Vladimir Horvat, Igor Vukić, Stipo Pilić i Blanka Matković. Knjiga otkriva mnoge nove činjenice o ratnom i poratnom logoru u Jasenovcu, pronađene u arhivima i potvrđene u razgovorima sa svjedocima.

U knjizi se iznose argumenti za tvrdnju da Jasenovac do 1945. nije bio logor smrti. Opisuju se i zbivanja u logoru nakon završetka rata 1945. godine.

O čemu se šutjelo?

Od travnja 1944. do kraja Drugog svjetskog rata iz ustaškog logora u Jasenovcu kućama je pušteno više od 1200 zatočenika. Sve do sada u hrvatskoj javnosti nije objavljeno ni jedno sjećanje tih puštenih logoraša. Sedamdeset godina u javnosti se vrti četiri-pet iskaza bivših logoraša, propagandno obrađenih u Udbinim radionicama. No arhivski dokumenti, razgovori sa svjedocima pa čak i knjige objavljene do 1990. godine, otkrivaju sasvim drugu sliku: Jasenovac je bio radni i tranzitni logor, a nema dokaza da je u logoru do 1945. godine bilo masovnih ubojstava koji bi opravdali navode o tisućama žrtava. Nakon rata Jasenovac nastavlja raditi kao logor za zarobljene hrvatske vojnike i druge domoljube.

Po svemu sudeći, poslužio je i kao stratište zarobljenika s Križnog puta. O svemu saznajte više na tribini.

>>> Održana znanstvena tribina “Istina o Jasenovcu”: Brojke su dokazano izmišljene, a popis je lažiran