Rusko ministarstvo obrane imenovalo je načelnika glavnog stožera ruske vojske Valerija Gerasimova (67) zapovjednikom ruskih snaga u Ukrajini, što je najznačajnija u nizu promjena u najvišim ešalonima ruske vojske.

Kritike

Brojni nacionalistički ratni blogeri, koji imaju “licencu” Kremlja da kritiziraju vođenje rata, krivili su Gerasimova za neuspjeh ruske vojske u ratu protiv Ukrajine.

Jevgenij Prigožin, osnivač plaćeničke Wagner grupe i čečenski vođa Ramzan Kadirov kritizirali su, ne pretjerano prikriveno, Gerasimova, tvrdeći da su njihove navodno superiorne i poluautonomne snage odgovorne za uspjehe.

Pristaše ministarstva obrane kažu da Rusija često ima loše rezultate na početku ratova i da su brojni problemi koji se tiču opskrbe, tehnologije i zapovjednog lanca riješeni u proteklih deset mjeseci ili se tek rješavaju.

Promjene

Ministarstvo obrane priopćilo je kako položaj zapovjednika zaduženog za “specijalnu vojnu operaciju” odražava proširenje njenog opsega i potrebu za poboljšanjem organizacije i zapovijedanja.

Gerasimovljevi zamjenici bit će armijski general Sergej Surovikin nadimka “general Armagedon”, koji je imenovan prije samo tri mjeseca glavnim zapovjednikom ruskih snaga u Ukrajini, armijski general Oleg Saljukov i zamjenik načelnika glavnog stožera general pukovnik Aleksej Kim.

Igor Korotčenko, jastrebovski vojni stručnjak koji je čest gost na državnoj televiziji, kazao je da je do promjene kadrova došlo zato što je Ukrajina dobila teško oružje dugog dometa od Zapada, a moguće je da će uskoro dobiti tenkove i oklopna vozila.

Istaknuo je da se imenovanjem Gerasimova povećava mogućnost da će Rusija koristiti nuklearno oružje na bojnom polju u Ukrajini.

“Imenovanje Gerasimova znači da se sva sredstva uništenja u arsenalima Oružanih snaga Ruske Federacije – bez iznimke – mogu koristiti.”

Politička poruka

Imenovanjem Gerasimova Putin možda šalje Zapadu poruku o svojoj odlučnosti da dobije rat i ojača položaj vojske u odnosu na Prigožinove i Kadirovljeve vojne formacije.

Također želi učiniti svog vrhovnog zapovjednika odgovornijim za provođenje invazije iz dana u dan.

“Sada je glavni stožer izravno i beskompromisno odgovoran za apsolutno sve”, rekao je Semjon Pegov, ruski vojni bloger koji koristi nadimak Wargonzo.

“General Armagedon i dalje je u središtu odlučivanja, ali u manje ranjivoj poziciji”, dodao je.

Tatjana Stanovaja osnivačica kompanije R.Politik smatra da će se malo toga promijeniti.

“Gerasimov je dobio zapovjedništvo nad vojnom operacijom zbog Surovikinovih ozbiljnih neuspjeha”, rekla je.

Tko je Gerasimov?

Putin je imenovao Gerasimova načelnikom glavnog stožera i zamjenikom ministra obrane 9. studenog 2012., tri dana nakon što je dugogodišnjeg suradnika Sergeja Šojgua imenovao ministrom obrane.

Svaki od njih drži jednu od tri nuklearne aktovke kojima mogu narediti ruski nuklearni udar.

Gerasimov je imao ključnu ulogu u ruskom preuzimanju Krima od Ukrajine 2014. i u pružanju vojne podrške sirijskom predsjedniku Bašaru Al-Asadu.

State Department sankcionirao ga je dan nakon invazije na Ukrajinu, rekavši da je među troje ruskih dužnosnika uz Vladimira Putina izravno odgovornih za rat.

Ipak, Gerasimov ponekad razgovara s generalom američke vojske Markom Milleyem, zapovjednikom združenog stožera vojske SAD-a.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN