tvrtko jakovina kolinda tito josip jurčević

“Povjesničar” Jakovina savjetuje predsjednici Grabar Kitarović da prouči Titovu biografiju. S druge strane, njegov kolega Jurčević biografiju je više nego dobro proučio te kaže da je riječ o megazločincu svjetskih razmjera.

Micanje Titove biste iz Ureda predsjednika, na koje se odvažila Kolinda Grabar Kitarović,očekivano, na noge je podiglo štovatelje lika i djela jednoga od najvećih zločinaca prošloga stoljeća. Glas je među prvima pustio dobro znani “povjesničar” Tvrtko Jakovina, koji se tome potezu usprotivio. Svoj stav iznio je za Jutarnji list savjetujući predsjednici da prouči Titovu biografiju. Dapače, on se nada kako si je poneku knjigu s njegovom biografijom ostavila jer proučavanje iste ne bi joj bilo na odmet.

Jurčević: Micanje Titove biste novi je početak

Za povjesničara Josipa Jurčevića dileme nema. Titu nije mjesto u Uredu predsjednika, vjeruje naš sugovornik koji je svoj stav vrlo detaljno argumentirao. “Micanje biste ključan je trenutak za hrvatsku budućnost. I ključan znak, simbol. S obzirom na položaj koji ima predsjednica, prvi puta od 90-ih na visokoj dužnosti pojavila se osoba koja razumije hrvatsku prošlost, sadašnjost i što je najvažnije budućnost. Važno je da ima odlučnost, a to znači da je čista i neuvezana sa svim totalitarnim nasljeđima koje Hrvatska ima. Dok je god simbolika Josipa Broza Tita u javno-političkom pa i u Uredu predsjednika to je bio znak da su sve naše institucije bile okupirane komunističkim jednoumljem. Na tome možemo zahvaliti i ove krize koje preživljavamo – od gospodarske do identitetske”, tvrdi naš sugovornik. Micanje biste za njega je povijesni trenutak kada se Hrvatska otvara svijetu te postaje civilizirana država, ali i dio srednjeevropskog mediteranskog kruga. “Sjeme jednog od deset svjetskih megaubojica 20. stoljeća počelo se skidati kao teret s hrvatske budućnosti. To je taj trenutak”, uvjeren je Jurčević.

Posebno se osvrnuo na svojeg kolegu Jakovinu, te napominje kako njegove tvrdnje ne trebaju čuditi jer se radi o čovjeku čiji su se mentori nalazili u Uredu predsjednika zajedno s bistom. I to u liku Stipe Mesića, Budimira Lončara, Ive Josipovića i sličnih, a na njih naš sugovornik nije želio trošiti riječi jer oni su se sami očitovali. “Promjena koja se dogodila na predsjedničkom mjestu sada se potvrđuje, ona je, držim ključna. I nadam se da će predsjednica u tome stilu izdržati svoja oba mandata”, kaže Jurčević. Zavirio je i ovaj povjesničar malo u biografiju Josipa Broza Tita, koja svjedoči o diktatorsko zločinačkom pedigreu jugoslavenskog čelnika. “Prema istraživanju lijevog njemačkog bremenskoga sveučilišta 1997. godine objavljena je knjiga Leksikon genocida gdje su istraživali znanstvenim metodama zločine u tom nesretnom 20. stoljeću. Istražili su tko su najveći megaubojice u svijetu. Tito iz, za svjetske razmjere, jedne male zemlje, svrstan je među deset najvećih. Dakle, to je jedno neutralno znanstveno mišljenje i već samo to govori tko je Josip Broz Tito te što znače njegov režim i sustav, kojega smo mi u Hrvatskoj bolno osjećali”, kaže naš sugovornik te navodi poratne zločine, masovne grobnice u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH. Za sada je otkriveno preko 1700 prikrivenih masovnih groblja i stratišta, koje je Tito ostavio za sobom. U Hrvatskoj je preko sto tisuća ljudi osuđeno za politički krimen. Iza Tita, napominje povjesničar ostali su i brojni logori, a obračunavao se i sa vlastitim istomišljenicima o čemu primjerice svjedoči Goli otok. “Od svih megaubojica Tito se posebno isticao po bešćutnosti u svojem najužem obiteljskom krugu. On je doprinosio likvidacijama svojih supruga. U obiteljskom krugu pokazivao je najmanje očinske brige prema svojoj djeci. Radi se o jednom megazločincu i psihološkoj strukturi koja bi mogla biti predmet istraživanja dubine zločinačkog uma”, rekao je Jurčević te zaključio kako bi micanje biste iz Ureda predsjednika mogla biti uvertira u njegovo micanje s ulica i trgova u Lijepoj našoj. S takvim obračunom Slovenija je već započela.

Auztor: Iva Međugorac/Dnevno.hr