marko perković thompson antologija

“Antologija” Marka Perkovića Thompsona ponovo je najprodavanije izdanje u Hrvatskoj. Tjednu top-listu prodaje Hrvatska diskografska udruga donosi na osnovu podataka prikupljenih sa 164 prodajna mjesta iz cijele zemlje.

Povodom 25 godina uspješne karijere, objavljena je antologija Marka Perkovića Thompsona, najpopularnijeg i najtiražnijeg hrvatskog izvođača, a zahvaljujući izvrsno odabrani hitovima, ovaj album ne silazi s vrha ljestvice najprodavanijih.

Ukupno 57 najvećih Thompsonovih hitova nalazi se na 4 CD-a uz bogato opremljenu knjigu za koju su tekstove napisali pijanistica Eva Kirchmayer Bilić (osvrt na Thompsonovu diskografiju i glazbenu ostavštinu) i dr. pater Mijo Nikić (psihološko teološki osvrt). Izdanje je upotpunjeno s brojnim fotografijama i pobrojanom diskografijom. Prekrasno likovno oblikovanje potpisuje Robert Butković.

Na prvom CD-u se nalaze brojni hitovi kao što su Bojna Čavoglave, Neka ni’ko ne dira u moj mali dio svemira, Geni kameni u live verziji, Bosna, Nema predaje, Bog i Hrvati, ali i stariji hitovi kao što su Ne varaj me i Škorpioni. Na drugom CD-u nalaze se ultimativni hitovi kao što su Lijepa li si, E, moj narode, Uvijek vjerni tebi, Iza devet sela, Moj Ivane, ali i uspješnice s početka karijere kao što su Prognanička, Ovo mi diže tlak, Sjećaš li se draga (Ljutu travu na ljutu ranu).

Treći CD otvara Porinom nagrađena pjesma Samo je ljubav tajna dvaju svjetova, a nastavljaju je hitovi iz dugogodišnje Thompsonove karijere Zaustavi se, vjetre, Kako mi je teško noćas, Neću izdat ja, Zmija me za srce ugrizla i Volim te. Posljednji, četvrti CD donosi pjesme kao što su Moj dida i ja, Prijatelji, Reci, brate moj u duetu s Miroslavom Škorom, Moli mala, Pukni puško, Tamburaška i druge.

>>> Povodom 25 godina karijere objavljena antologija Marka Perkovića Thompsona “BOG – OBITELJ – DOMOVINA”

“Pogled na više od dvadeset godina djelovanja Marka Perkovića Thompsona kao kantautora, otkriva njegov neprekidni i sustavni glazbeni i osobni râst: kako po oblikovanju riječi i stihova, tako i u glazbenom izričaju, koji je sve zreliji i kvalitetniji. Oko sebe je okupljao pomno odabranu ekipu profesionalnih glazbenika, umjetnika i suradnika. Thompson okuplja mase ljudi, ne od od 7-77, nego od 0-100, njih na stotine i stotine tisuća. Činjenica je da nitko, osim Pape, nije u stanju u Hrvatskoj okupiti toliki broj ljudi. Neupitno je da je po glasu Marka Perkovića Thompsona cijela Hrvatska zagrljena pjesmom, stihovima i glazbom na koju nitko ne može ostati ravnodušan, glazbom koja ohrabruje, okuplja, ujedinjuje, progovarajući o istinskim vrijednostima: Bogu, obitelji i Domovini”, zaključila je Eva Kirchmayer Bilić u osvrtu na Thompsonovu diskografiju i glazbenu ostavštinu.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr