italija, meteo renzi, talijani, referendumFoto: fah

Talijanski premijer Matteo Renzi objavio je na konferenciji za novinare u Rimu da namjerava podnijeti ostavku nakon poraza na referendumu o njegovim ustavnim promjenama.

“Preuzimam punu odgovornost za poraz i podnijet ću ostavku. Moja vladavina je noćas završila”, kazao je Renzi, koji je kazao kako će u ponedjeljak popodne predati svoju ostavku predsjedniku Republike Sergiu Mattarelli. Renzi se javnosti obratio nakon što su objavljeni preliminarni i neslužbeni rezultati referenduma na kojem se protiv ustavnih reformi izjasnilo između 57 i 61 posto glasača.

Talijani su se u nedjelju izjašnjavali o ustavnoj reformi koja je predviđala drastično smanjenje ovlasti Senata, a bio bi to najdalekosežniji institucionalni preustroj otkako je prije 70 godina Italija postala republika.

Predsjednik imenuje novog mandatara

Reforma bi vladi olakšala donošenje zakona, posebno u kombinaciji s novim izbornim zakonom, usvojenim prošle godine, koji pobjedniku idućih izbora, koji se očekuju 2018., osigurava sigurnu parlamentarnu većinu.Ključni element reforme je bilo ukidanje obveze da sve zakone moraju odobriti oba doma parlamenta i smanjenje Senata s 315 na 100 mjesta, dok članove više ne bi birali građani.

Predsjednik Mattarella sada ima ovlasti imenovati novoga mandatara ili zakazati prijevremene izbore. Većina stručnjaka smatra da bi Renzija na mjestu premijera mogao zamijeniti vršitelj dužnosti premijera iz njegove Demokratske stranke sve do izbora u proljeće 2018. godine, a mediji već spominju da bi to mogao biti ministar financija Pier Carlo Padoan.

Izvor: Sloboda.hr/Hina