darivanje krvi

Svake godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi, kojemu je cilj podizanje svijesti o važnosti krvi i krvnih pripravaka u liječenju bolesnika, ali i prilika da se zahvali svima koji daruju krv te pozove sve zdrave osobe između 18 i 65 godina da postanu darivatelji krvi i tako sudjeluju u spašavanju ljudskih života.

Ove godine Svjetski dan darivatelja krvi posvećen je važnosti pravodobne dostupnosti krvi i krvnih pripravaka za liječenje trudnica i majki pa se obilježava pod geslom Sigurna krv za spašavanje života majki. Naime prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 800 žena u svijetu umire zbog teških krvarenja tijekom trudnoće i porođaja.

Hrvatski Crveni križ i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu godišnje prikupe 180.000 doza krvi od dobrovoljnih darivatelja, što je i najsigurniji način prikupljanja dovoljnih zaliha krvi za potrebe zdravstvenog sustava. Stanje s rezervama krvi u Hrvatskoj je trenutačno zadovoljavajuće, osim što je povećana potreba za O negativnom i A negativnom krvnom grupom, pa je Svjetski dan darivatelja dobra prilika pozvati zdrave ljude tih krvnih grupa da se odazovu na organizirane akcije darivanja krvi ili u transfuzijske ustanove, poručuju iz HZTM-a.

Hrvatska je jedna od 60 zemalja svijeta te jedna od 29 europskih zemalja koja se za liječenje svih bolesnika u svojoj zemlji koristi krvlju prikupljenom od dobrovoljnih darivatelja krvi. U svijetu se godišnje prikupi 107 milijuna doza krvi, pri čemu polovica u zemljama s visokim prihodima, u kojima živi samo 15 posto svjetske populacije.

Izvor: HRT