imigranti, hrvatska, policija, slavonski brodFoto: fah

Svih 12 ilegalnih migranata, koji su terenskom vozilu u ponedjeljak navečer bježali policiji na autocesti kod Slavonskog Broda te u pokušaju izguravanja policijskog vozila s ceste sletjeli u odvodni kanal, državljani su Afganistana u dobi od 19 do 24 godina, među njima i jedan maloljetnik, a dvojica još uvijek u bolnici liječe teže ozljede zadobivene u toj nesreći.

Brodsko-posavska policija u petak je priopćila kako je kriminalističko istraživanje provela nakon što su u srijedu desetorica njih otpušteni iz bolnice u Slavonskom brodu, dok su dvojica još uvijek na liječenju u bolnici u Novoj Gradiški.

Za sve je utvrđeno da su državljani Afganistana, koji su u Hrvatsku nezakonito ušli iz Srbije.

Osmorica njih su u četvrtak prepraćeni u Centar za azilante, a maloljetniku je određen skrbnik te je sukladno rješenju Centra za socijalnu skrb zbrinut u Odgojnom centru za mlade.

Vozač terenca, 19-godišnji Afganistanac, jučer je predan pritvorskom nadzorniku PU brodsko-posavske. Tijekom dana bi uz kaznenu prijavu zbog prisile prema službenoj osobi te protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj trebao biti predan slavonskobrodskom Općinskom državnom odvjetništvu.

U ponedjeljak oko 20 sati na autocesti A3 kod Slobodnice taj vozač, koji je u terencu stranih registracija prevozio ostalih 11 migranata, nije poslušao zapovijed policije da se zaustavi, nego je pokušao izgurati policijsko vozilo s autoceste te izgubio nadzor nad vozilom, udario u žičanu ogradu i sletio u odvodni kanal.

U nesreći su četiri migranta teže ozlijeđena, a svi su zbrinuti u bolnicama u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, iz kojih su liječnici novinarima rekli kako su svi bili iscrpljeni, pothlađeni i dehidrirani te nisu pokazivali želju za komuniciranjem.

Izvor: Sloboda.hr/Hina