švedska imigranti smještaj starački dom

Općina Älmhult u Švedskoj potresena je stravičnim rasističkim škandalom. Naime, otkriveno je kako je netko iz ureda općine poslao pismo novo pridošlim imigrantima u kojem piše kako se zakoni te zemlje odnose i na njih te kako se od njih očekuje da se „skinu“ sa socijalne pomoći i da sami nose teret uzdržavanja.

U zemlji poput Švedske, to je toliko rasističko očekivanje da su predstavnici lokalne vlasti, kao i njihove opozicije (!), javno osudili takvo pismo i žele pronaći krivca za to.

Što to piše u pismu? Ovdje je njegov sažetak:

Boravak u Švedskoj plaćaju švedski porezni obveznici. Građani Švedske plaćaju za vaš boravak ovdje.
Ostanite u općini gdje ste smješteni. Samo u ovoj općini odrađene su pripreme za vaš dolazak. Sve općine u Švedskoj imaju visoki standard i kvalitetnu uslugu. Ne vjerujte da glasinama da veliki gradovi nude veće mogućnosti – obično je upravo drugačije! Älmhult ima vrlo dobar uvodni program za vas.
Zakoni i pravila su jednaki za sve. Možete dobiti ono na što imate pravo. Ne pokušavajte se cjenkati ili pregovarati kako bi dobili posebne pogodnosti. Tako ćete samo izgubiti svoj obraz.
Mi pokušavamo zadovoljiti vaše potrebe, ali vi nam također trebate izaći u susret. Povjerite nam se na imigrantskom preijmu!
Ne vjerujte glasinama. Oni koji su došli prije vas kao izbjeglice ne znaju sve. Polovična istina može biti štetnija od neznanja. Ako imate pitanja ili ste zabrinuti oko bilo čega, recite nama u odjelu za izbjeglice.
Sami snosite teret! Ovo društvo i naša demokracija zasnovani su na činjenici da svatko preuzima svoju osobnu odgovornost.

>>> Švedska daje sve više novca za imigrante, a oni nezadovoljni smještajem – žele luksuzne hotele!

švedska imigranti

„Ovo je užasan način gledanja na čovječnost“, izjavio je vođa Socijalnih Demokrata, Lars Ingvert.

„Tragično je da u jednom povijesnom trenutku za Älmhult netko iznosi ovakve stavove prema onima koji dolaze ovdje“, rekao je Ingvert.

Vidar Lundbäck iz stranke Centra, također se složio da je ovo pismo „užasavajuće“. On je pismo također nazvao „vrlo čudnim“ i pokušao se čim više distancirati od njega, budući da je i sam nekada vodio ured socijalne pomoći u toj općini.

>>> Bivši švedski premijer: Imigranti su ti koji stvaraju novu Švedsku, a ne Šveđani. Njima pripada Švedska.

Zbog sveg navedenog, sada se ulaže puno truda kako bi se otkrilo tko stoji iza ovako zastrašujućeg „rasističko-nacističko-mrziteljskog“ pisma te kako bi se uništile sve moguće kopije istog.

„Ne možemo dopustiti rizik da bilo tko zadrži kopije ovog pisma i da se stekne dojam da je to službena politika“. dodao je Ingvert.

Izvor: Swedenreport; Pandora