mars venera zagreb nebo

Krajem prošlog tjedna odmah nakon zalaska Sunca na zapadnom dijelu našeg neba mogla se vidjeti rijetko lijepa i bliska konjunkcija Marsa, Venere i Mjeseca, piše tportal.

Ova tri nebeska tijela najbliže su se okupila u petak 20. veljače. U subotu 21. veljače Mars i Venera bili su još bliže, no Mjesec se malo udaljio.

U petak su maleni crveni Mars, sjajna Venera i srp Mjeseca bili toliko blizu da ih je sve bilo moguće pokriti samo palcem ispružene ruke. U subotu su pak Venera i Mars bili toliko blizu da će se sličan bliski susret ponovno moći vidjeti tek 5. listopada 2017.

Brojni astronomi amateri iskoristili su vedro vrijeme i pripremili fotoaparate, dalekozore i teleskope kako bi zabilježili nezaboravan spektakl.

Neki od njih, uglavnom članovi Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba, ustupili su nam svoje uratke.

Pogledajte predivne prizore koji su uživo bili još grandiozniji. Maleni Mars vidi se kao crvena točkica iznad mnogo sjajnije Venere.

mars venera zagreb nebo

Najveća proljetna plima u dva desetljeća

Rijetko poravnanje Zemlje, Mjeseca i Sunca Velikoj Britaniji je donijelo superplimu kakva nije zabilježena u posljednja dva desetljeća.

Ove plime se nazivaju proljetnim plimama, a vrhunci im se izmjenjuju u ciklusima od 18 godina. Najveće superplime više su za nekoliko centimetara od prosječnih, međutim posljednjih dana na zapadnim obalama Velike Britanije pojačane su obilnim oborinama. Meteorološke službe stoga su izdale upozorenja za brojna područja.