Jugozapadno od grada Bakhmuta, ukrajinski vojnici Andriy Borisych žive u bunkeru osvijetljenom svijećama utaknutima u smrznutu zemlju.

Već nekoliko tjedana suočavaju se sa stotinama boraca Wagnera. Prekriven balaclavom, Andriy je za CNN opisao jednu naizgled beskrajnu paljbu kada ih je napala “poplava” Wagnerovih lovaca, prenosi Direktno.hr.

“Borili smo se oko 10 sati za redom. I nije to bilo samo u valovima, napad je trajao bez prekida. Činilo se kao da nisu prestali dolaziti”.

Njihove su se puške AK-47 toliko zagrijale od neprestane paljbe, kaže Andriy, da su ih morali neprestano izmijenjivati.

“S naše strane je bilo oko 20 vojnika, a s njihove strane recimo 200”, kaže. Wagnerov način ratovanja je, objašnjava, poslati prvi val napadača koji se uglavnom sastoji od sirovih novaka pristiglih ravno iz ruskih zatvora. Malo znaju o vojnoj taktici i slabo su opremljeni. Većina se samo nada da će, ako prežive svoj šestomjesečni ugovor, moći otići kući, a ne natrag u ćeliju.

“Natjeraju skupinu od recimo od 10 vojnika da dosegnu 30 metara, a zatim se počnu ukopavati kako bi zadržali položaj”, kaže Andriy o Wagneru.

Slijedi druga skupina, kaže, koja ide sljedećih 30 metara. “Tako, korak po korak, (Wagner) pokušava ići naprijed, dok u međuvremenu gube puno ljudi”. 

Tek kada je prvi val iscrpljen ili njihov broj drastično smanjen, Wagner šalje iskusnije borce, često s bokova, u pokušaju da pregaze ukrajinske položaje. Andriy kaže da je suočavanje s napadom bilo zastrašujuće i nadrealno iskustvo.

“Naš mitraljezac je skoro poludio jer je pucao na njih. Rekao je: ‘Znam da sam ga upucao, ali on ne pada’. Onda nakon nekog vremena, kad možda iskrvari, onda jednostavno padne”. Andriy uspoređuje bitku sa scenom iz filma o zombijima. “Penju se iznad leševa svojih prijatelja, gaze po njima”, kaže. “Čini se kao da vrlo, vrlo vjerojatno dobivaju drogu prije napada”, kaže on, što je tvrdnja koju CNN, za kojega su ukrajinski vojnici dali izjavu, nije uspio neovisno provjeriti.

Čak i nakon što su prvi valovi eliminirani, napad se nastavio. Ukrajinski branitelji rekli su da su ostali bez metaka i našli su se opkoljeni. “Problem je bio što su nas obilazili. I tako su nas okružili. Došli su s druge strane. Nismo očekivali da će doći odatle. “Pucali smo do zadnjeg metka, pa smo bacili sve granate koje smo imali. Ostali smo samo ja i nekoliko momaka. Bili smo bespomoćni u toj situaciji”.

Imali su sreće. Zadržavan do posljednjeg trenutka, kažu ukrajinski borci, Wagner se povukao na kraju dana. Andrijev prikaz pristupa borbi wagnerovih boraca podudara se s izvještajem ukrajinske obavještajne službe do kojeg je CNN došao prošlog tjedna. Prema tom izvješću, ako Wagnerove snage uspiju zauzeti položaj, topnička podrška im omogućuje da iskopaju rupe i konsolidiraju svoje uspjehe. Prema ukrajinskim presretnutim razgovorima, koordinacija između Wagnera i ruske vojske često nedostaje.

CNN je ovog tjedna došao do šefa Wagner grupe Jevgenija Prigožina u vezi s optužbama za zlostavljanje u redovima skupine. Prigožin je odgovorio u izjavi, koja je bila uglavnom sročena u sarkastičnom tonu putem svoje službe za medije, nazvavši pritom CNN “otvorenim neprijateljem”, da je Wagner “uzorna vojna organizacija koja poštuje sve potrebne zakone i pravila modernih ratova”.

Dok govori za CNN, polja iznad Andrijeva bunkera odjekuju od gotovo neprestanog granatiranja. Čuju se izboji vatre iz oružja dok ukrajinski vojnici otkrivaju nešto za što vjeruju da je ruski dron i pokušavaju ga oboriti.

Andriy, koji je iz grada Odese na jugozapadu zemlje i koji se pridružio nekoliko dana nakon ruske invazije, kaže da će oni pružiti otpor bez obzira na to koliko još boraca bude poslano da napadnu njihove položaje. “Većina mojih momaka su volonteri. Imali su dobar biznis, imali su dobar posao, imali su dobru plaću, ali su se došli boriti za svoju domovinu. I to čini veliku razliku”, kaže. “Ovo je rat za slobodu. Nije čak ni rat između Ukrajine i Rusije. Ovo je rat između režima i demokracije”.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr/CNN
Foto: CNN