milan bandić sud dužnost gradonačelnika

Milan Bandić koji se u istrazi u aferi Agram ponovno brani sa slobode, može obavljati dužnost gradonačelnika, javlja HRT. Tako je odlučilo Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda koje je djelomično prihvatilo žalbu Milana Bandića na rješenje suca istrage kojim je odbio prijedlog obrane da mu se ukinu izrečene mjere opreza.

I dalje egzistira mjera zabrane uspostavljanja ili održavanja veze sa svjedocima koji još nisu ispitani u istrazi dok je istovremeno ukinuta zabrana obavljanja profesionalne djelatnosti gradonačelnika Grada Zagreba. Pritom ostaje na snazi jamstvo u iznosu od 15.000.000,00 kuna kao garancija da isti neće ometati istragu koja se vodi protiv njega. Ovo rješenje uslijedilo je nakon odluke Ustavnog suda kojom je Bandić pušten na slobodu te je cjelokupni postupak vraćen u stadij u kojem je vijeće moralo ponovo razmatrati izrečene mjere opreza.

Osim izvanraspravnog vijeća o Bandićevu je slučaju odlučivao i sudac istrage Zdenko Posavec koji je odbio novi zahtjev Uskoka da mu se ponovno odredi istražni zatvor te da mu se oduzme jamstvo od 15 milijuna kuna. Zamjenik glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Ratko Šćekić je kazao da je sudac taj zahtjev odbio uz zaključak da nema opasnosti da bi na slobodi ponovio kazneno djelo i utjecao na svjedoke. Upravo iz tih razloga Bandić je 10. ožujka vraćen u istražni zatvor, a odlukom istog suca oduzeta mu je i jamčevina od 15 milijuna kuna koju je još u studenome uplatio za obranu sa slobode u tzv. slučaju Agram. Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman najavila je žalbu.

Sinoć je Bandić došao na Festival tolerancije u kino Europa. Dane koji su pred njim komentirao je riječima – ‘Tiha voda brege dere’. Kazao je kako nije vrijeme za razgovor o politici. ‘Nek sve bude u znaku tolerancije. Uživajte u filmu. Oskarovac je tu, čovjek koji radi 10 godina, sretni su ko mala djeca. Prepustimo se’, savjetovao je novinarima.