dan pobjede thompson koncert knin 2016

Nakon sramotnog “presretavanja” najpopularnijeg hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona od strane šibenske policije zbog pozdrava “Za dom spremni” pri izvođenju kultne pjesme “Bojna Čavoglave” u Kninu, opet su se u hrvatskoj javnosti povele rasprave o tom domoljubnom pozdravu.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić javno je pozvao pravosuđe neka utvrdi je li zabranjeno korištenje pozdrava “Za dom spremni” ili nije.

Međutim, hrvatsko je pravosuđe već više puta vrlo jasno i nedvosmisleno utvrđivalo kako korištenje pozdrava “Za dom spremni” nije zabranjeno, s obrazloženjem da se radi o starom hrvatskom domoljubnom pozdravu.

Postavljamo jednu od tih presuda iz 2011. godine kako bismo posjetili hrvatsku javnost na legalnost korištenja domoljubnog pozdrava “Za dom spremni”.

Klikni LIKE ako smatraš da “Za Dom spremni” nije fašistički, već domoljubni pozdrav!

za dom spremni sud stari hrvatski pozdrav

Republika Hrvatska, U ime Republike Hrvatske, Prekršajni sud u Kninu: PRESUDA, 8. siječanj 2011. godine.

Prekršajni sud u Kninu odbacio je ovih dana prijavu policije zbog nošenja i prodaje suvenira s natpisom “Za dom spremni”. Riječ je naime o prijavi policije protiv obrtnika Jakova Markovića koji je 5. kolovoza 2011. godine u Čavoglavama izložio i prodavao suvenire s natpisom “Za dom spremni”.

Međutim, odlukom Prekršajnog suda u Kninu od 22. prosinca (ex Dan JNA) 2011. godine ova je prijava odbačena kao neutemeljena, U obrazloženju presude navodi se da je “pozdrav Za dom spremni” poznat kroz cijelu hrvatsku povijest još od vremena Šubića i Zrinskog, te da time ne predstavlja nikakvo tzv. ustaško obilježje kako mu se vjerojatno stavlja u teret”.

>>> 33 povijesna dokaza o čistoći starohrvatskog pozdrava “Za Dom spremni”

za dom spremni sud stari hrvatski pozdrav

Da je riječ o povijesnim činjenicama govore i sljedeći dokazi. Godine 1566. Nikola Šubić Zrinski brani Siget od najezde daleko brojnijih Turaka. Nakon dugotrajnih borbi i opsada umjesto da se predaju, krenuli su u posljednji juriš i zadali Turcima ogromne gubitke. Nikola Šubić Zrinski uzviknuo je “Za Dom sad u boj”.

Nekih 250 do 300 godina kasnije ban Josip Jelačić koristi sličan pozdrav za motivaciju vojnika i naroda. Kada su išli u bitku, ban bi uzvikivao “Za dom”, a vojska bi odgovarala “Spremni umrijeti”.

Opera Nikola Šubić Zrinski, naime, sadrži u sebi domoljubnu pjesmu “U boj, u boj” u kojoj je i poklič: “Za dom”.

U Kninu, 22. prosinca 2011. godine.

Zapisničar: Dragica Jerković

Sudac: Katarina Peršen