fgjfjfkfhjfn

Znamo koliko su gazirana pića nezdrava, ali ponekad su toliko ukusna da im ne možemo odoljeti. Imate li taj problem, nutricionisti i liječnici izdvojili su nekoliko zastrašujućih činjenica da se lakše predomislite i odustanete od te nezdrave napasti.

Nezdrava gazirana pića, između ostalog, prepuna su šećera pa su velika prijetnja kod pretilosti. U Americi je, primjerice, to već dugogodišnji problem, a poznati proizvođači poput Coca Cole ili Pepsija popustili su pritisku i obećali smanjiti udio kalorija u zaslađenim pićima za 20 posto u idućih 10 godina kroz edukativne programe, marketing i ambalažu.

Popijete li čašu Cole tek na nekoj proslavi, sigurno nema smisla razmišljati o tome koliko je opasna, ali ako ste baš veliki ljubitelj i redovno je pijete, imate razloga za zabrinutost.

Gradi masnoće oko vaših organa

Sigurno ste čuli za neka medicinska stanja koja su izuzetno opasna jer ne primjećujemo promjene dok nije kasno, a Cola to može učiniti našim organima tako što obavija masti oko njih. Danski znanstvenici proveli su istraživanje o učincima gaziranih pića, tako da je jedna grupa pila sokove, a druga mlijeko koje sadrži istu količinu šećera. Vodili su bilješke i pili napitke pola godine, ali grupa koja je pila gazirane sokove imala je veliki porast loših masnoća, posebno na jetri.

drinking-soda

Nemojte se prebaciti na dijetalne sokove

Iako ćete unositi manje kalorija ako umjesto klasičnih pređete na dijetalne sokove, oni pak kriju druge zamke. U desetogodišnjoj studiji američkog medicinskog sveučilišta Texas sudjelovalo je 475 odraslih osoba. Zastrašujući rezultati pokazali su da su ispitanici imali širi struk za 70 posto od onih koji nisu pili dijetalne gazirane sokove. Također, Sveučilište u Minnesoti u svoju je studiju uključilo 10.000 ljudi, a rezultati su pokazali da samo jedan dijetalni sok dnevno može poremetiti rad metabolizma za 34 posto što na kraju rezultira debljanjem oko struka i povišenim kolesterolom.

Opasni sastojci

Bromirano biljno ulje, ili BVO, nalazi se u Coca-Colinim voćnim i sportskim napicima, kao što su Fanta i Powerade. Ove su godine u Coca Coli najavili da će biti zamijenjen nakon što se pojavila zabrinutost da se element aditiva nalazi i u zapaljivim pripravcima, piše BBC. Rival Pepsi uklonio je ovu kemikaliju iz sportskog napitka Gatorade prošle godine. Glasnogovornik Pepsija kazao je kako planiraju prestati koristiti BVO te da ‘aktivno rade na tome da ga uklone iz svih svojih proizvoda’.

fffsgdgsg

Loše utječu na mozak

Istraživači Sveučilišta Macquarie iz Sydneyja ustanovili su da dugoročna konzumacija zašećerenih gaziranih sokova može dovesti do hiperaktivnosti i promjene stotina proteina u mozgu, a slične promjene zamijećene su kod niza bolesti, od raka do Alzheimerove bolesti. Voditeljica studije Jane Franklin dodala je da su mnoga istraživanja analizirala učinak prehrane bogate sukrozom na krvožilno zdravlje, pretilost i razvoj dijabetesa, međutim, malo toga je poznato o posljedicama za mentalno zdravlje i funkcije moždanih stanica: ‘Mislim da možemo reći da konzumiranje previše gaziranih pića može promijeniti kemiju mozga, jednako kao i obujam struka.’

Učinit će vas starijim nego što jeste

Gazirani sokovi smanjit će gustoću kostiju, nagrizaju zube i uzrokuju probleme s bubrezima. I obična i dijetalna gazirana pića sadrže fosfornu kiselinu koja dodatno troši hranjive tvari u organizmu odnosno velike doze šećera i umjetnih sladila iz napitka povećavaju izlučivanje kalcija putem mokraće. Huffington Post prenosi kako je istraživanje objavljeno u časopisu FASEB otkrilo da su visoke razine fosfata izazvale smrt kod miševa punih pet tjedna prije nego kod miševa s normalnom razinom fosfata.

Reprodukcijski problemi

Kako upozorava Health Today, osim samog soka, opasne su i limenke jer sadrže bisfenol A (BPA). To je kemikalija koja se koristi za očvrsnuće materijala. Ta je kemikalija povezana s mnogim opasnostima po zdravlje pa i reprodukcijskim problemima.

Izvor: Tportal
Foto: natureworldnews.com