peđa grbin sdp zakon referendum ćirilici stožer u ime obitelji

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin najavio je danas kako će se u rujnu pokrenuti postupak izmjena i dopuna Zakona o referendumu.

Time Peđa Grbin i SDP već teške uvjete za raspisivanje referenduma žele dodatno otežati, čime očito žele spriječiti eventualne referendume u budućnosti nakon što su inicijative U ime obitelji i Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pokazale da je hrvatski narod još uvijek u mogućnosti pokazati otpor današnjoj vlasti. To je očiti znak straha od naroda.

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o referendumu ići će se na promjene postupka prikupljanja potpisa, postupka donošenja odluka i načina na koji mogu biti formulirane odluke koje donose inicijatori referenduma, odnosno razne građanske inicijative. Potpisi se po novom prijedlogu neće moći skupljati na javnim površinama, već samo u specijalnim državnim ustanovama što bi značilo da će, ukoliko broj potrebnih potpisa ostane isti, skupiti dovoljno potpisa za referendum postati gotovo nemoguća misija.

Zanimljivo je pogledati izjavu o referendumu današnjeg premijera iz doba HDZ-ove vladavine:

Grbin tvrdi i kako vladajuća koalicija nikad nije imala ideju da se broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma poveća te naglašava kako je ideja bila da se broj potpisa i smanji, no to se u pr

“U izmjene i dopune Zakona o referendumu ne idemo zbog tzv. referenduma o ćirilici”, naglasio je Grbin dodajući međutim kako su dva posljednja referenduma – onaj inicijative U ime obitelji i Stožera za obranu Vukovara, ukazala na cijeli niz problema.

>>> Prije 23 godine SDP se u Saboru izjasnio protiv samostalnosti RH. Hoće li se SDP ikada ispričati?

Autor: Sloboda.hr/HRT