Neredi u Grčkoj, Francuskoj, Ukrajini nameću nam pitanje hoće li Europu uskoro zahvatiti plamen nezadovoljstva? Jeste li spremni za takav scenariji?

Tzv. Molotovljev koktel improvizirana je bomba kućne radivosti koja se sastoji od staklene boce ispunjene zapaljivom tekućinom s platnenim smotuljkom umetnutim u grlo boce. Smotuljak se zapali te baci na metu, prilikom razbijanja boce i doticaja tekućine s plamenom dolazi do zapaljenja mete. Molotovljev koktel koristi se za napade na motorna vozila i pješadiju najčešće prilikom uličnih borbi.

Iako postoje saznanja da su se slična oružja koristila još u antičkom dobu Molotovljev koktel kakav danas poznajemo prvi puta pojavljuje se u Španjolskom građanskom ratu (1936. – 1939.) gdje su se ovom vrstom improvizirane zapaljive bombe međusobno častile obje zaraćene strane, nacionalisti i republikanci.

Međutim svoje popularno ime staklena boca sa zapaljivom tekućinom dobit će u tijeku Zimskog rata između Sovjeta i Finaca.

Sovjetski ministar vanjskih poslova Vječeslav Molotov izjavio je da Sovjeti na Finsku ne bacaju bombe već humanitarnu pomoć. Finci su prihvatili sarkazam, uz posluženu “hranu“ koju im neprijatelj daruje s neba servirali su zapaljivi koktel kojem su iz poruge dali ime po spomenutom sovjetskom ministru Molotovu.

Finski proizvođač alkoholnih pića ALKO čak je serijski proizvodio ovo oružje. Za vrijeme Zimskog rata navodno je proizvedeno preko 450 000 staklenih boca s tekućinom načinjenom od mješavine katrana, etanola i benzina.

Uporaba Molotoljevog koktela zabilježena je i u Domovinskom ratu, naročito u obrani Vukovara.

Molotovljev koktel kasnije će se koristiti u sukobima niskog i visokog intenziteta u cijelom svijetu.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata masovno su ga koristili pokreti otpora u Europi. Velika Britanija u strahu od invazije Hitlerovih snaga na otok proizvela je 6 000 000 Molotovljevih koktela. Uporaba Molotovljevog koktela zabilježena je i u Domovinskom ratu, naročito u obrani Vukovara.

RuyWK

Kako ga izraditi?

Revolucionar Che Guevara u svojim dnevnicima spominje da je u bocu potrebno naliti 3/4 benzina i 1/4 motornog ulja. Među brojnim recepturama koje je moguće pronaći na internet forumima savjetuje se i dodati u tekućinu nekoliko žlica šećera radi boljeg prianjanja na metu, tu su još i verzije u kojima se benzin ili etanol zgušnjuju dodavanjem ribanog sapuna ili stiropora. Tekućina se zatim nalije u staklenu bocu, no ne do samoga vrha. Smotuljak od platna gurne se u grlo boce tako da 20 cm smotuljka ostane izvan grla. Rubove grla boce potrebno je dobro zatvoriti, najbolje zalijepiti trakom. Bocu izvana svakako oprati da prilikom upotrebe ne dođe do neželjenog samozapaljenja.

Piše: I.T
Foto: Imgur.com, Reuters