stjepan mesić narodna koalicija sdp hsu

Stjepan Mesić ide u još jednu izbornu utrku – na rujanskim parlamentarnim izborima bit će kandidat Narodne koalicije! Tako je dogovoreno na jučerašnjem sastanku šefova SDP-a i HSU Zorana Milanovića i Silvana Hrelje.

Naime, Hrelja je za svoju stranku tražio tri sigurna mjesta na listi Narodne koalicije, a Milanović mu je pristao dati dva, objavio je Večernji list.

Tako će Hrvatska stranka umirovljenika treći saborski mandat loviti preko preferencijalnih glasova, a ‘lovac’ će biti Stjepan Mesić. Prvi hrvatski premijer i predsjednik Republike u dva mandata bit će smješten oko desetog mjesta na listi Narodne koalicije u prvoj, zagrebačkoj izbornoj jedinici. Prema tome, u Sabor će moći ući isključivo preko preferencijalnih glasova. Glasnogovornik HSU Jurica Galešić potvrdio je da je Mesić zainteresiran za kandidaturu u I. izbornoj jedinici, a da se šef SDP-a Zoran Milanović složio s tim prijedlogom. Bivši predsjednik RH jučer nam je potvrdio da ide na listu Narodne koalicije.

‘Ako mogu pomoći, idem. Moram’, rekao je Mesić.

Listu u prvoj jedinici nosit će Milanović, druga će biti Vesna Pusić, a u borbi protiv lidera HDZ-a i Mosta Andreja Plenkovića i Bože Petrova – za koje se smatra da će se kandidirati u prvoj jedinici – pomagat će im i Mesić. Nositelji lista i glavni igrači uglavnom su već dogovoreni za sve izborne jedinice.

Zanimljivo, kao i na lanjskim izborima vodstvo HNS-a ‘zaboravilo’ je svoju najpopularniju političarku, bivšu ministricu graditeljstva Anku Mrak-Taritaš. Za nju opet nije bilo mjesta među sedam sigurnih pozicija pa će ona u borbu za mandat ponovno u II. jedinicu i zbog niskog mjesta na listi opet isključivo preko preferencijalnih glasova. Kako doznaje Večernji list od izvora iz Narodne koalicije, bivša ministrica graditeljstva razočarana je takvim tretmanom vrha HNS-a, to više što je njihova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba iduće godine.

Izvor: Sloboda.hr/Večernji list
Foto: HRT