Izjavom da Krim više nikada neće biti Ukrajina, hrvatski predsjednik Zoran Milanović doveo je u pitanje teritorijalni integritet Ukrajine i to smatramo neprihvatljivim, napisao je na u utorak na Facebooku glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

“Pitam se bi li Zoran Milanović mogao postati predsjednik svoje zemlje s takvom retorikom devedesetih godina dok se Hrvatska borila da sačuva svoju državnost? Bi li njegovi glasači pristali zatvoriti oči pred okupacijom dijela svoje zemlje? Sumnjam”, napisao je Nikolenko. 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je jučer u Petrinji da “Krim više nikada neće biti Ukrajina”, aludirajući da je međunarodna zajednica već napravila takav presedan s Kosovom. 

“Ovo je duboko nemoralno što radimo kao kolektivni Zapad koji u biti ne postoji jer tu nema rješenja. Rješenje nije promjena vlasti u Rusiji. Njemački tenkovi će dodatno homogenizirati Ruse. Zbližit će ih s Kinezima. (…) Moj je zadatak samo da se maknemo od toga, da ne budemo cirkuske pudlice. Humanitarna pomoć, osuda agresije, ali bilo kakvo sudjelovanje u tome je smrtno opasno”, rekao je Milanović, dodavši da se nijedan američki tenk neće poslati u Ukrajinu, već samo njemački. 

Rusija je anektirala Krim 2014. godine. 

Nikolenko je u svom postu podsjetio da je “Hrvatska zbog vanjske agresije mogla izgubiti trećinu svojeg teritorija”.

“Ipak, zahvaljujući herojskoj borbi Hrvati su uspjeli zaštititi neovisnost svoje države”. 

“Smatramo neprihvatljivim izjave predsjednika Hrvatske, koji je zapravo doveo u pitanje teritorijalni integritet Ukrajine”, naglasio je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

Objavu je zaključio zahvalom “hrvatskoj vladi i hrvatskom narodu na nepokolebljivoj potpori Ukrajincima u borbi protiv ruske agresije”. 

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto:  HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms