0184007.48

Europska unija sve je rigoroznija u pravilima kojima želi postići što veću uštedu energije. Odnedavno je zabranjena prodaja usisavača snažnijih od 1600 vata, sušila za kosu, kosilica i kuhala za vodu, a već je dvije godine na snazi i zabrana korištenja žarulja sa žarnom niti. No problem je što zamjenske, štedne žarulje sadržavaju živu koja i u malim količinama može biti opasna za zdravlje i okoliš.

Opravdavajući ime, štedna žarulja troši 75 posto manje struje i traje 30 puta dulje od one sa žarnom niti. Zato, ako nam je na umu ušteda struje, dvojbe ne bi trebalo biti. No ne treba zaboraviti da se u proizvodnji štednih žarulja upotrebljavaju štetne kemikalije kao što je živa.

Štedne žarulje ispuštaju kancerogene tvari: fenol, naftalen i stiren. Ne bi smjele biti dugo upaljene, osobito ne blizu nečije glave, kaže se u izvješću njemačkih znanstvenika iz laboratorija Alab iz Berlina.

Štedne žarulje emitiraju bijelo dnevno svjetlo i ometaju proizvodnju hormona melatonina u organizmu. Mogu prouzročiti rak dojke kod žena, migrene i probleme s kožom, potvrdilo je izraelsko sveučilište u Haifi.

0460007.48

Ipak, štednih žarulja sve je više, a pronađe se i poneka umirujuća izjava stručnjaka. Štedne žarulje proizvode ultraviolentno zračenje, ali to zračenje se zaustavlja s unutrašnje strane staklene sijenke, gdje se nalazi sloj koji zapravo proizvodi svjetlo, smatra prof. dr. sc. Davor Škrlec s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

S obzirom na to da sadržavaju otrovnu živu, štedne žarulje imaju poseban tretman u reciklaži elektroničkog otpada pa za njihovo zbrinjavanje licenciju ima samo jedna tvrtka u Hrvatskoj.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

U slučaju da se žarulja razbije, zbog živine pare prostor treba dobro prozračiti. Mjesto gdje se razbila obrisati vlažnom tkaninom i sve zajedno staviti u plastičnu vrećicu, ostatke pokupiti i odnijeti u reciklažno dvorište.

Kako bilo, štedne žarulje treba izbjegavati u spavaćim sobama i kupaonicama, dječjim sobama, treba ih staviti ondje gdje često ne palimo svjetlo. Ili – kupovati LED žarulje koje nemaju živu, ali su znatno skuplje, ili izvan zemalja Unije kupovati dobre stare žarulje kakve smo upotrebljavali godinama.

Izvor: HRT