nenad stazić sabor jakovina

Ruralni razvoj, nerad Vlade te pismo zaposlenika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje teme su zbog kojih je u petak ujutro, na početku saborskog zasjedanja, nekolicina saborskih klubova zatražila već uobičajenu stanku.

Stanku su tako po temi ruralnog razvoja i optužbi na račun bivšeg ministra poljoprivrede, SDP-ovca Tihomira Jakovine da je ministarstvo za njegova mandata izradilo nepošten i nepravilan natječaj za ruralni razvoj s namjerom podjele novca umjetno stvorenim poduzećima, zatražili klubovi HDZ-a, Mosta i HSS/HDS.

SDP-ovac Nenad Stazić zatražio ju je zbog “neprimjene europskog prava zbog već neposlovičnog nerada Vlade”.

Pismo zaposlenika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje premijeru Tihomiru Oreškoviću, u kojem se žale na ponašanje v.d. ravnatelja HZMO-a Ive Bulaje, nagnalo je Klub HSU-a da zatraži stanku o toj temi.

Stazić se obrušio na Vuković

Ružica Vuković osvrnula se na problem poljoprivrede i revizijski nalaz Europske Komisije koja je aktivirala nadzor jer su imali ozbiljne sumnje u poduzeća koja su dobila potpore budući da su one osnovane svega tri mjeseca unazad.

Nenad Stazić se javio za riječ i rekao da je zastupnica Vuković govorom o novcu iz fondova za poljoprivredu za govornicom u Saboru, odstupala od pravila ponašanja i zastupala privatne umjesto javnih interesa, jer su “njezini roditelji poljoprivredni proizvođači”. Rekao je kako će organizirati “skupljanje novca za njezine roditelje, ako želi, jer nisu dobili novac mimo kriterija”. Nakon toga je ušao u verbalni sukob s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

“Svjesno zlorabite poslovnik”, rekao mu je Reiner te dodao: “Zabranjujem Vam polemiziranje samnom, oduzet ću Vam riječ, a drugi put ću Vam trajno uzeti riječ i izbaciti Vas”. Kako Stazić nije prestao govoriti, Reiner mu je kazao: “Napustite dvoranu!”

Bivši ministar Tihomir Jakovina posljednjih je dana glavna tema jer je zahvaljujući jegovim postupcima Europska komisija stopirala isplatu poljoprivrednih poticaja u iznosu od 2,23 milijarde kuna.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/HRT
Foto: HRT