Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Baranji 1992. godine osječki Županijski sud u ponedjeljak je nepravomoćno osudio na šest godina zatvora bivšeg pripadnika srpskih paravojnih postrojba 62-godišnjeg Milorada Trivunovića.

Okrivljenik je uhićen u veljači 2022. godine, pri pokušaju ulaska iz Srbije u Hrvatsku, i od tada se nalazi u istražnom zatvoru.

Optužen je da je kazneno djelo ratnog zločina počinio u ožujku 1992., u štabu Teritorijalne obrane Vardarac kao pripadnik tzv. Sekretarijata za unutarnje poslove Baranje.

Trivunovića se teretilo da je skupa s još dvojicom pripadnika tzv. Sekreterijata, Goranom Bjelovukom i Zoranom Majstorovićem, došao u štab i, kada su vidjeli da se tamo nalazi 47-godišnji civil Boris Dudaš, fizički su ga napali zbog njegove hrvatske nacionalnosti.

Tužiteljstvo je navelo da su fizički nasrnuli na civila, udarali ga rukama u glavu i prsa, prijeteći da će ga ubiti i zaklati.

Pri tom ga je, sad već pokojni, Goran Bjelovuk više puta ubo nožem u vrat i gornji dio prsišta te mu zadao više ubodno-reznih rana i ozljeda opasnih po život, od kojih je civil Dudaš ubrzo umro.

Sudsko vijeće zaključilo je kako je dokaznim postupkom i iskazima svjedoka nesporno potvrđeno da je Milorad Trivunović počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u tada okupiranoj Baranji, na način opisan u optužnici, te ga osudilo na šestogodišnju zatvorsku kaznu, koju smatra primjerenom njegovoj ulozi u ovom zločinu.

S obzirom da mu je nepravomoćno izrečena zatvorska kazna dulja od pet godina, okrivljeniku je produljen istražni zatvor, koji može trajati do pravomoćnosti presude, a u kaznu mu je uračunato vrijeme proteklo od uhićenja 5. veljače 2022. godine.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: Županijski sud u Osijeku