Dragan

Ministarstvo pravde Srbije odlučilo je reagirati na apel Dragana Vasiljkovića, poznatoga i kao kapetan Dragan, u kojem traži da se spriječi njegovo izručenje u Hrvatsku.

Srbijanska vlada moli Australce da ga ne izruče, jer, kažu, u Hrvatskoj će ga ubiti.

Tako srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković od australskog kolege Michaela Keenana traži da se ne dopusti izručenje te ističe da su pravosudni organi Srbije spremni za vođenje kaznenog postupka protiv Vasiljkovića kojeg Hrvatska tereti za ratne zločine.

Srbija strahuje da kazneni postupak protiv Vasiljkovića u Hrvatskoj neće biti potkrijepljen adekvatnim i održivim dokazima.

U dopisu australskom ministru pravosuđa tvrdi se da je u sličnim postupcima u Hrvatskoj do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su mnogobrojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudska tijela u Hrvatskoj pokazala u slučajevima protiv Srba optuženih za ratne zločine.

U prilog toj tvrdnji navodi se i primjer odluke odbijanja izručenja Hrvatskoj koju su donijela tijela Velike Britanije u slučaju Milana Španovića, rečeno je Tanjugu u srbijanskom ministarstvu pravosuđa.

Osim toga, kako se navodi u dopisu, Vasiljkovićevo izručenje izazvalo bi reakcije srpske zajednice u Australiji, kao i uznemiravanje javnosti u Srbiji.

Naša zemlja traži ga zbog ratnih zločina u Domovinskom ratu od 1991. do 1993. godine. To je treći put da se Srbija obraća australskom pravosuđu, prenosi HRT.