filozofski fakultet, senat, dekan, željko holjevac, neven budakFoto: fah

Željko Holjevac ostaje v.d. dekana Filozofskog fakulteta, zaključeno je na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu. Razlog je to što posljednja sjednica Vijeća Filozofskog fakulteta nije održana legalno, piše HRT.

U vrijeme sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu, a ispred zgrade Sveučilišta okupilo se nekoliko desetaka studenata i profesora iz Inicijative za Filozofski fakultet. Tražili su od Senata da na sjednicu pozove novoizabrane predstavnike fakulteta i da prihvati sve odluke koje su članovi Inicijative donijeli na nedavnoj izvanrednoj sjednici.

Profesor Neven Budak, inače posljednji sekretar Komunističke partije na FF-u, kojeg je fakultetsko Vijeće izabralo za novog obnašatelja dužnosti dekana, nakon sjednice Senata rekao je kako im je rektor dopustio da budu na sjednici, ali bez prava glasa. “Ne priznaje nas kao legitimne predstavnike Filozofskoga fakulteta, a točka o Filozofskome fakultetu uvrštena je na sam kraj sjednice”, rekao je Budak. U razgovoru za Hrvatsku uživo naglasio je kako je posebno iznenađen činjenicom da je o legalnosti izbora njega na mjesto v.d. dekana prosuđivalo jedan odvjetnički ured, a ne kao dosad Odbor za statut.

Upravni sud odbacio tužbu Fakultetskog vijeća FF-a protiv Senata

Upravni sud u Zagrebu odbacio je tužbu koju je skupina članova Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta 13. rujna podnijela protiv Senata Sveučilišta u Zagrebu zbog odluke o poništavanju izbora za Studentski zbor i studentskih predstavnika u Vijeću s obrazloženjem da ta odluka nije upravni akt te ne može biti predmet upravnoga spora, priopćeno je sa Sveučilišta. U obrazloženju odluke Upravnog suda stoji da odluka u svezi s izborom studentskih predstavnika nije upravni akt stoga odluka o poništenju izbora ne predstavlja upravni akt te se protiv nje ne može voditi upravni spor.

Podsjetimo, Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. rujna poništio je izbore za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću koji su održani 25. i 26. ožujka 2015. jer postupak izbora “nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom FF-a”. Odluka je donesena na temelju nalaza Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji je zatražio dekan Vlatko Previšić, a prema kojemu je Fakultetsko vijeće “sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima”. Rektor Boras izbore je sazvao za 22. i 23. studenoga, no v. d. dekana Filozofskog fakulteta Željko Holjevac poništio ih je nakon što je Izborno povjerenstvo utvrdilo nepravilnosti u njihovu provođenju te su ponovljeni izbori održani 7. i 8. prosinca.

Izvor: Sloboda.hr/HRT