milanović karamarko brat

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović objavio je u srijedu na Facebooku da su predali Saboru Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku te da je njihova poruka jasna: “Karamarko mora otići.”

“Tražimo da preuzme političku odgovornost jer svojim postupcima stavlja interes MOL-a ispred interesa države”, napisao je Milanović.

“Suradnja Karamarkove supruge i lobista Petrovića najnoviji je primjer kako ova Vlada radi isključivo u interesu kapitala. Tomislavu Karamarku nije smetalo što je tvrtka njegove supruge povezana s MOL-om ni onda kada je odlučivao o arbitraži oko INA-e niti to što je Petrović angažiran od MOL-a da u Hrvatskoj provodi političke obavještajne aktivnosti”, objavio je Milanović, dodajući da Karamarko, HDZ i MOL imaju iste interese kada je u pitanju INA.

“Očekujem da će vidjeti da se ovdje radi o jednom neodrživom odnosu koji čak nema veze sa sukobom interesa. To je naprosto neodrživo stanje, jedna sramota koja bi u svakoj državi, za koju ja smatram da nam mogu biti nekakav uzor, već davno završilo ostavkom i naprosto krajem. To nije nikakva sitna omaška i nesnalaženje to je naprosto sistem pod kojim funkcionira HDZ i vidimo da se te navike ne mijenjaju. Treba izdvojiti privatno, poslovno od javnoga. Političari se bave javnim poslom, u javnom interesu i očito se priča, kad je riječ o HDZ-u, ponavlja s generacije, s koljena na koljeno”, rekao je Milanović te dodao da je takav ‘incestuozni‘ odnos nemoguć.

Zaboravio je, međutim, da je ‘incestuozni’ odnos, odnosno sukob interesa u čijem je središtu bio njegov brat, postojao i dok je on bio premijer.

Mnogi portali su bezbroj puta pisali u kojoj mjeri se Krešimir Milanović u zadnje četiri godine koristio činjenicom da mu je brat premijer da bi gurao mnoge mutne poslove te izbjegao kazneni progon koristeći bratov položaj kao najbolji mogući štit. Sudjelovao je, po svemu sudeći, u mnogim nezakonitostima, ali je zbog moćnog brata ostao neprocesuiran.

Krešimir Milanović spominjan je kao jedan od glavnih aktera u aferi  Pismohrana, potom u kružnim poreznim prijevarama, koje su nanijele neprocjenjivu štetu državnom proračunu… Zbog njega je, na koncu, stradala istaknuta poreznica Ana Marčeta, koja je lani nedvosmisleno izjavila: ‘Smijenjena sam jer sam otkrila prijevare Krešimira Milanovića!’

Do tada hvaljena i nagrađivana službenica našla se, dakle, ‘na ledu’ jer je pronašla brojne činjenice koje ukazuju da je brat tadašnjeg premijera Zorana Milanovića povezan s poreznim prijevarama, odnosno fiktivnom trgovinom zlatom u golemim iznosima.

“Najteže mi pada to što dok se preko hrvatskog financijskog sustava opralo preko milijardu kuna na tim kružnim prijevarama, a iz državnog proračuna nezakonito izvuklo više desetaka milijuna kuna, istodobno se provodila represija nad malim poreznim obveznicima”, dodala je Ana Marčeta u opširnom intervjuu objavljenom jesenas, dakle u vrijeme kada je premijer bio Zoran Milanović i kada zbog toga nitko, po svemu sudeći, nije smio ni pomisliti istražiti, kazneno prijaviti, ili ne daj Bože uhititi njegovog brata.

Tko je tu, dakle, u većem sukobu interesa, čiji je odnos ‘incestuozan’ i čija je sramota veća?

Izvor: Sloboda.hr/Promise
Foto: reporter.si