imigranti, njemačka, somalijaFoto: E. Grižibauskienės nuotr.

Imigrant iz Somalije, smješten u jednom od njemačkih prihvatnih centara, otvoreno je priznao svrhu svog dolaska u tu zemlju tijekom razgovora s novinarima litvanskog novinskog portala Lietuvos Rytas. Razlog njegovog dolaska je “život na račun poreznih obveznika”, a nema nikakvu nakanu raditi. Nakon što dobije njemačko državljanstvo, njegova namjera je dovesti u zemlju čitavu obitelj.

Litvanski novinari posjetili su prihvatni centar u Münchenu, gdje je smješteno oko 1200 imigranata iz Libije, Somalije i Sudana. Njih je uvelike zaprepastila očita činjenica koju je jedan somalijski imigrant priznao. “Somalijac mi je rekao da je odlučio ostati u Münchenu zbog velikodušnih priloga o dobrim javnim uslugama.”

Mogu naučiti njemački. To trebam prvo napraviti”, rekao je Abdullah. Potom su ga novinari upitali što bi želio raditi.

Ne, ne … Volim šetati, ali ne raditi. Ne, želim živjeti dok sam u Njemačkoj.”

Abdullah je u Njemačkoj tek 10 dana, a nakon što dobije njemačko državljanstvo, on planira dovesti i ostatak svoje obitelji.

“Kada dobijem njemačko državljanstvo, odmah ću ovamo dovesti svoju obitelj. Samo deset ljudi. To su moji roditelji, braća i sestre”, kaže Abdullah.

Unatoč tome što imigranti navodno imaju rok prema kojem u dotičnom centru mogu ostati samo osam tjedana, takva informacija im je nepoznata, pa Abdullah odlučno tvrdi:

Ne, oni su mi obećali da mogu ostati ovdje. Samo osam tjedana? Ne, ovdje ću biti zauvijek.”

Izvor: Tribun.hr/Lietuvos Rytas