thompson, doček, rukometaši, trg bana jelačića

Posljednjih dana svjedočili smo ogromnoj halabuci koja se digla zbog nastupa Marka Perkovića Thompsona na dočeku Vatrenih na Trgu bana Jelačića u ponedjeljak.

Iako je Thompsonovo prisutstvo u autobusu Vatrenih, a kasnije i na bini, bila želja izbornika Zlatka Dalića, kapetana Luke Modrića te svih ostalih Vatrenih, organizatori dočeka su izvršili vrlo bezobraznu sabotažu Thompsonovog nastupa.

“Imamo još jednu specijalnu želju. Ta je da nam Marko otpjeva još jednu pjesmu”, rekao je Modrić u zagrljaju Marka Perkovića Thompsona, nakon čega su organizatori isključili struju.

Hrvatski su ljevičari te večeri totalno podemonili. Tako je predsjednik HSS-a Krešo Beljak govorio o “fašističkom smeću”, a Plenkovićev savjetnik Krešimir Macan o “ustaškom državnom udaru”. Mnogi su ljevičarski novinari napali Luku Modrića i Vatrene zbog toga što su Thompsona pozvali na doček.

Međutim, ovo nije prvi puta da se Thompsona zove na ovakve dočeke, pa ovakvo čuđenje hrvatskih ljevičara uopće ne stoji.

Naime, povodom pobjede u finalu Svjetskog rukometnog prvenstva u Portugalu 2003. godine, u Zagrebu je organiziran veliki doček hrvatske rukometne reprezentacije.

3. veljače 2003. na zagrebačkom Trgu bana Jelačića organiziran je veliki doček hrvatskih rukometaša na kojemu se okupilo oko 100 tisuća ljudi.

Hrvatski reprezentativci su željeli da im na dočeku pjeva Marko Perković Thompson, unatoč protivljenju gradskih vlasti.

Thompson je otpjevao pjesme “Lijepa li si” i “Iza devet sela”, a voditelj Mirko Fodor je Thompsona zamolio da otpjeva još i pjesmu “Moj Ivane”.

“Mi igrači odlazili smo na svaku utakmicu s Thompsonovim pjesmama, a kad smo došli u Zagreb, htjeli smo da i on dođe na pozornicu i otpjeva nekoliko pjesama. Mi smo svjetski prvaci i red je da nam se ispuni poneka želja”, kazao je tada Slavko Goluža.

Zanimljivo, u to je vrijeme na vlasti u Hrvatskoj bio SDP, premijer je bio Ivica Račan, a predsjednik države je bio Stjepan Mesić. Bez obzira na to, organizatorima nije padalo na pamet da Thompsonu isključe struju ili ga na bilo koji način pokušaju sabotirati. Želja naših rukometaša se morala ispuniti.


Izvor: Sloboda.hr