slovenska vojska slovenija

Slovenski parlament sinoć je dvotrećinskom većinom odobrio da se za zaštitu granice aktivira redovita vojska s dijelom policijskih ovlasti.

Za to je nakon višesatne rasprave glasovalo 69 zastupnika, a protiv je bilo samo njih 5 iz oporbene Udružene ljevice.

Vojska će, prema najavama vlade, granicu s Hrvatskom, koja je i schengenska granica, na mjestima na kojima nije postavljena žičana ograda moći štititi od mogućega nekontroliranog priljeva migranata i njihova prelaska tzv. zelene granice te sudjelovati u mješovitim patrolama s pripadnicima granične policije. Takve su ovlasti vosci dane na tri mjeseca, s mogućnošću produljenja ako migrantska kriza potraje.

Premijer Miro Cerar rekao je da takve ovlasti za vojsku u sadašnjoj migrantskoj krizi nisu izniman slučaj u Europskoj uniji. Naime, na sličan su način vojsku u pograničnim krajevima prema Sloveniji aktivirale Italija i Austrija.

Oporbeni čelnik Janez Janša u raspravi o aktivaciji vojske s policijskim ovlastima ocijenio je da Slovenija nema dovoljno vojske koja bi zaštitila zelenu granicu od ilegalnih prelazaka, ako bi do toga došlo, te predložio da se vojsci i policiji odobri povećan proračun kako bi mogle povećati svoje kapacitete i sposobnost djelovanja.

Pretpostavlja se da će na poslovima zaštite granice u tri mjeseca biti angažirano najviše do 800 vojnika.

Izvor: Sloboda.hr/HRT