Slovenski premijer Robert Golob je u utorak u Europskom parlamentu zagovarao ubrzanje procesa proširenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana, a posebice BiH, jer smatra da će to značajno pridonijeti političkoj stabilnosti regije koja je pod snažnim pritiskom Rusije.

Premijer Golob obratio se eurozastupnicima na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu u okvuru rasprave “Ovo je Europa”.

Pozdravljajući odluku svih institucija da priznaju i Ukrajinu i Moldaviju kao kandidate za članstvo u EU i sve napore, uključujućii  napore Parlamenta, da se ubrza proces pristupanja, Golob je pozvao da se takav pristup primjeni i na zapadni Balkan.

“Zapadni Balkan je od početka ruske agresije bio izložen velikom pritisku i propagandi, a radi se o pristisku koji može rastočiti jedinstvo Europe i stoga moramo biti svjesni da taj instrument može značajno pridonijeti političkoj stabilnosti ove regije”, rekao je Golob, dodajući da je proširenje najsnažniji instrument u arsenalu EU-a”.

“Stoga vas molim da ne povučete kočnicu na ovaj proces”, poručio je Golob.

Pritom je posebno istaknuo da je Bosnu i Hercegovinu bila najveća žrtva agresije u prošlosti i da zato, kako je rekao, “dugujemo BiH pokazati da je nismo zaboravili”.

“Isto ćemo u budućnosti morati pokazati i Ukrajini”, rekao je Golob i istaknuo da kad počnemo neku priču onda je moramo i dovršiti.

Podsjetio je da je priča o BiH je počela prije 20 godina i da nije došla do napretka, ali da Slovenija najbolje zna koliko je članstvo u Europskij uniji “tranformativan proces”.

Po njegovim riječima, članstvo u EU mijenja državu, prije svega mijenja stavove ljudi, a onda se ljude tjera da mijenjaju i politiku.

Ne možete računati, nastavio je, da će se političke strukture promijeniti same od sebe jer je to iluzorno je i ne daje rezultate. 

“Kao europski građani, moramo uvjeriti naše sugrađane sa zapadnog Balkana da je njihovo mjesto u Europi i da se onda pobrinu za promjenu političkih struktura. Onda će i oni prihvatiti zakone vlasti i demokraciju, ja sam ne vjerujem u obrnuti redoslijed i zato se Slovenija zalaže da se ubrzaju europske integracije BiH”, rekao je Golob.

“Članstvo u EU mijenja sve”, poručio je slovenski premijer.

Europska komisija predložila je u listopadu da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status pod uvjetom da poduzme niz reformi, usvoji nekoliko zakona u području sudstva, izborne reforme, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja. 

Slovenski premijer se u govoru osvrnuo i ina energetsku politiku i zelenu tranziciju koja, kako  je rekao,”nije samo jedan način da se ide naprijed već je to jedini način da se riješe tri stvari u isto vrijeme: osigurava autonomiju i energetsku neovisnost Europi, ublažava klimatske promjene i osigurava snižavanje cijena energenata”.

Uvjeren je da bi, ako zelenoj tranziciji pristupimo maksimalno ambiciozno i odlučno, “za 10 do 15 godina u Europi mogli u potpunosti prijeći na obnovljivu enegiju”.

“To je vizija, ali je izvedivo”, zaključio je Golob.

U raspravi je hrvatski eurozastupnik Ladoslav Ilčić, iz redova Europskih konzervativaca i reformista (ECR), želio znati kakav je stav slovenskog premijera prema ilegalnim imigracijama i da li će podržati Hrvatsku u odgovornom čuvanju vanjskih granica šengena te kakav će biti slovenski doprinos, no na to pitanje nije dobio odgovor.

Premijer Golob nije odgovorio ni na pitanje zastupnika o 500 milijuna eura dokapitalijzacije holdinga te što će točno podržavati, s obzirom da su u tom holdingu i termoelektrana Šoštanj i NE Krško koja je u zajedničkom vlasništvu Slovenije i Hrvatske.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/JULIEN WARNAND