zoran milanović sdp izbori hdz

Zatvaranje hrvatsko-srpske granice i svojevrstan trgovinski rat između Zagreba i Beograda mogu destabilizirati regiju, pišu u petak slovenski dnevnici, nakon što su dan ranije, u četvrtak, taj problem istaknuli vodeći slovenski političari i kritizirali premijera Zorana Milanovića.

Spor zbog usmjeravanja velikog migrantskog vala iz Srbije preko Hrvatske i Slovenije, a ne više preko Mađarske, podsjeća na vrijeme prije raspada nekadašnje Jugoslavije, kada su se najprije dogodile trgovačke blokade među republikama, a poslije su se začuli ratni bubnjevi te je slijedio prekid svih veza, navodi mariborski dnevni list Večer.

‘Hrvatska je u predizbornoj temperaturi, pa političari različitih boja prstom ukazuju na omrznutu susjednu zemlju, a poduzete mjere i kontramjere bile bi dječja igra kad ne bi imale teške gospodarske posljedice’, piše mariborski list.

Drži da bi Europska unija morala ‘udariti po stolu’ i odlučno reći objema zemljama da to više neće trpjeti i da moraju prestati sa svojim igrama.

Ljubljanski list Dnevnik navodi kako Hrvatska i Srbija ‘usred izbjegličke krize izazivaju ekonomsku blokadu’ te se međusobno optužuju za kršenje pravila i agresivno ponašanje prema susjedu, ali da je u doba izbjegličke krize bilo čudno i ponašanje Mire Cerara, slovenskog premijera koji je krajem prošlog tjedna ‘u očaju vikao da brani šengensku granicu i napadao Hrvatsku da ne obavlja svoju zadaću’, makar je Hrvatska u nekoliko dana primila deset puta više izbjeglica nego Slovenija, te tako svojim državljanima indirektno sugerirao da su izbjeglice ‘ofenzivna vojska’.

Vodeći slovenski dnevni list, ljubljansko Delo u petak donosi novi komentar, drugi dan uzastopce u kojemu za trgovinsku blokadu granice optužuje hrvatskog premijera, stavljajući sve u kontekst skorašnjih izbora za Hrvatski sabor.

Trgovački rat Beograda i Zagreba nema izravnu vezu s izbjegličkom krizom, nego s dva populistička premijera koji napinju mišiće, nastojeći svijetu, ali u prvom redu domaćoj javnosti, pokazati tko je najjači na Balkanu, navodi Vilki Einspieler.

Milanović si zbog izbora ne može dopustiti poraz u odmjeravanju s Vučićem, a to mu je najlakše zaoštravanjem politike prema Beogradu i dokazivanjem da je ljevičar s jakom desnicom’, navodi Delo i tvrdi da je hrvatski premijer ‘kako bi se dodvorio euroskeptičnim biračima’ sada spreman ‘posvađati se s cijelom Europom’. (Hina)