slovenija homoseksualni brak gay brak sodomija zakon

Unatoč tome što su Slovenci sličan zakon odbili na referendumu 2007. slovenski je parlament u utorak većinom glasova prihvatio novi zakon o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima kojim se sodomijski, odnosno, kako se to moderno naziva, homoseksualni parovi u svojim pravima u potpunosti izjednačuju s heteroseksualnima, pa će se sodomijski (lezbijski i homoseksualni) parovi moći vjenčati pred matičarem, jedno drugog naslijeđivati i usvajati djecu. Zakon isto tako redefinira pojam obitelji kao životnu zajednicu “dviju osoba”, ne spominjući spol.

Tijekom šestosatne rasprave ispred parlamenta je protiv takvog rješenja prosvjedovalo nekoliko tisuća građana, koji smatraju da se mogućnošću usvajanja djece od strane istospolnih zajednica ugrožavaju prava djece.

Za zakon je glasovao 51 zastupnik iz triju stranaka vladajuće koalicije i dviju stranaka oporbe, a protiv je bilo 28 zastupnika iz redova demokršćanske Nove Slovenije (NSI), te Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše.

Zastupnici koji su podržali zakon svoj su glas obrazlagali potrebom ustavnog izjednačavanja pred zakonom manjine koju definira njena seksualna orijentacija.

Protivnici su pak isticali da se novim zakonom radikalno poseže u društvene i obiteljske odnose i prava manjine stavljaju ispred interesa djece, ilustrirajući to da će od sada homoseksualni parovi moći i posvajati djecu, a djedovi i bake ne.

>>> I dalje mislite da je homoseksualnost “prirodna”? Ovi podaci će vas šokirati!

Obrazlažući svoj glas pred samo glasovanje oporbeni prvak i bivši premijer Janša kazao je da je ljevica zakonsko rješenje donijela svojevrsnim “blitzkriegom” jer je zakon donijet bez mnogo rasprave i po skraćenom postupku iako je obitelj od osnovne važnosti za svako društvo.

U vrijeme kad je Janša bio premijer Slovenija je 2007. donijela zakon koji je dopustio registraciju istospolnih partnerstva, ali bez širih prava takvih zajednica. U vrijeme bivšeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Boruta Pahora, parlament je donio zakon sličan sadašnjem rješenju, ali bez mogućnosti da istospolni parovi usvajaju djecu, no zakon je kasnije pao na referendumu.

Prosvjedi pred parlamentom

Pred parlamentom se jučer za vrijeme zasjedanja, na poziv civilnih udruga i vjerskih zajednica koje su u bojazni za budućnost tradicionalne obitelji, okupilo nekoliko tisuća prosvjednika koji su najavili da će zakonsko rješenje pokušati osporiti na referendumu.

Referendum je moguć ako u roku od tjedan dana prikupe inicijalnih 4.000 potpisa i ako se na referendumu – ukoliko ga ne zabrani ustavni sud s motivacijom da bi rezultat mogao kršiti ustavna i zakonska prava manjine – protiv zakona koji je danas donio parlament izjasni većina onih koji izađu na referendum, ali i najmanje 20 posto od ukupnih građana s pravom glasa.

>>> DOKAZ da je homoseksualnost izlječiva: Svjedočanstvo bivšeg transvestita (VIDEO)

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/h