Front image_drinking-water

Stranka bivše slovenske premijerke Alenke Bratušek predložila je da se u ustav unese pravo svih građana na pitku vodu, čime želi spriječiti moguće prepuštanje upravljanja vodocrpilištima stranim privatnim koncesionarima.

Ustavni amandman, kojim bi se odredilo da je pravo na pitku vodu univerzalno pravo te da poslove vodoopskrbe mogu obavljati samo neprofitne javne službe, a ne privatna poduzeća, ta je stranka danas iznijela ostalim zastupničkim skupinama nastojeći za inicijativu dobiti potrebnu dvotrećinsku potporu.

Ustavom zajamčeno pravo na pitku vodu pod jednakim uvjetima onemogućilo bi privatizaciju vode kao osnovnog javnog dobra, navela je Stranka Alenke Bratušek (SAB), bivše premijerke koja je sada zastupnica u parlamentu, prenosi HRT.

Stranka ističe kako su u svijetu sve izraženiji pritisci kapitala da prisvoji prirodna bogatstva, pa i vodu kao osnovno dobro važno za život. Stranka je uz to podsjetila na lanjsku inicijativu u EU-u da se putem direktive dopusti liberalizacija u opskrbi vodom i mogućnost jačanja privatnog kapitala na štetu javnih servisa, što je spriječila sveeuropska peticija o univerzalnom pravu na vodu koju je potpisalo više od 1,6 milijuna građana. Nakon toga odlučeno je da zakonska regulacija vodoopskrbe i dalje ostane u nadležnosti država i lokalnih uprava.