školske odore osnovna škola zmijavci

Osnovna škola u Zmijavcima uvela je službene školske odore, koje će učenici koristiti tijekom školskih aktivnosti. Tako su učenici u Zmijavcima počeli koristiti službene učeničke majice, kao prva škola na području čitave Imotske krajine, koja se odlučila na takav potez. Osnovnu školu u Zmijavcima pohađa 317 učenika i radi se, po brojnosti, o drugoj najvećoj
školi u Imotskoj krajini.

Ravnatelj škole Ante Kujundžić, za DalmacijaNews je iznio osobno viđenje čitavog posla.

– Kao ravnatelj škole, izražavam veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta. Razlozi zadovoljstva ponajprije leže u činjenici kulturnijeg, ili pak ukusnijeg odijevanja učenika u osnovnoj školi. Učeničke službene majice trebale bi doprinijeti jednakosti, ekonomskoj uštedi u kućnom budžetu, povećanju osjećaja pripadnosti i već spomenutoj kulturi odijevanja koja je danas više nego upitna, ukoliko pričamo o odgojno-obrazovnim ustanovama, pri čemu bih naglasak stavio na odgojnu razinu za koju mi se čini da se pomalo gubi. S druge pak strane, vjerujem da će se pozitivnost ovog projekta vidjeti i u promjeni htjenja i želja djece prema roditeljima, ukoliko imamo na umu da su roditelji vrlo često nesvjesni “taoci“ onog što društveni trendovi nameću, a njihova djeca žele imati. I na kraju veliko hvala Vijeću roditelja, Vijeću učenika, Školskom odboru, kao i svim pojedinim roditeljima OŠ Zmijavci bez kojih i bez čije podrške ovaj projekt ne bi bio realiziran, te svim razrednicima i djelatnicima – pojasnio je Kujundžić.

školske odore osnovna škola zmijavciPošto je iskazana početna namjera, čitav je projekt realiziran nakon što su svoj pristanak dali Vijeće roditelja, Školski odbor te Vijeće učenika. Posebno značajnu podršku projektu iskazalo je upravo Vijeće roditelja, koje je odmah prepoznalo vrijednost čitavog projekta.

Same majice su nježno plave boje i na njima se nalazi grb općine Zmijavci, u kome su zastupljeni neki od simbola samog mjesta. U zmijavačkoj školi primjetne su mnoge promjene, koje idu u korist učenicima i nastavnicima. Mnoge učionice već su u potpunosti obnovljene, uređeni su nužni infrastrukturni sadržaji, a postupno se realiziraju i projekti čija se učinkovitost ogleda u svekolikoj funkcionalnosti, a istodobno i značajnim financijskim uštedama. Informatizacija je sveprisutna i u tom smislu škola u Zmijavcima uspješno prati najnovije trendove u tom sektoru, što omogućuje očekivane prednosti u praćenju nastavnih i dodatnih programa. U tijeku je i nekoliko projekata u koje su uključeni i mnogi učenici, a koji uključuju i suradnju s pojedinim školama diljem Europe.

Vjerujemo kako će ove prve školske uniforme pridonijeti i nekim drugim stvarima osim estetske jednakosti, poput razvijanja osjećaja pripadnosti, jednakosti, ali i smanjivanju primjetnih socijalnih razlika. U ovim teškim ekonomskim vremenima ne treba zanemariti ni uštedu u pojedinačnim obiteljskim kućnim proračunima. U planu su i novi programi i projekti, a jedan od njih je i odabir učiteljskih odora, što je ideja koja je već naišla na plodno tlo.

Izvor: DalmacijaNews.hr