sjeverna koreja

Sjeverna Koreja je objavila da je provela uspješno testiranje hidrogenske bombe. Vijest objavila sjevernokorejska televizija – nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispititivanje nuklearnog oružja.

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un prošlog je mjeseca naznačio da je njegova zemlja proizvela hidrogensku bombu. Sjeverna Koreja je triput ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije. Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju.

Za 17 sati najavljena izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zatražili su SAD i Japan a održat će se u obliku konzultacija iza zatvorenih vrata između 15 zemalja članica, naglasila je glasnogovornica američke misije pri UN-u Hagar Chemali. SAD zasad ‘nije u mogućnosti potvrditi da je doista izveden pokus’, dodala je. Istaknula je međutim da Washington ‘osuđuje svako kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i poziva ponovno Sjevernu Koreju da poštuje međunarodne obveze’.

Kina evakuirala područja u blizini granice sa Sjevernom Korejom

Peking je objavio kako Kina nije unaprijed obaviještena o sjevernokorejskom testiranju ‘male hidrogenske naprave’, poručivši da se čvrsto protivi akciji Pjongjanga. Glasnogovornica ministarstva kazala je na redovitoj konferenciji za novinare da će Kina raditi s međunarodnom zajednicom na denuklearizaciji korejskog poluotoka. Kinezi koji žive u blizini granice Sjeverne Koreje evakuirani su nakon nuklearnog testa.

Južna Koreja: teško je povjerovati da se radi o hidrogenskoj bombi

Južnokorejski ministar obrane izjavio je kako je teško povjerovati da je nuklearna naprava koju je testirao Pjongjang zapravo hidrogenska bomba, prenijela je južnokorejska novinska agencija Yonhap. Južna Koreja je osudila testiranje. ‘Sjevernokorejska provokacija je jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i ozbiljni izazov međunarodnom miru i sigurnosti’, kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova.

(Hina)