imigranti, izbjeglice, sirijske izbjeglice, berlin, beskućnik, njemačkaFoto: Snimka zaslona

Sedam imigranata u dobi od 15 do 21 godinu uhićeni su u Berlinu jer su iz obijesti zapalili beskućnika koji se sklonio u stanicu podzemne željeznice kako bi tamo prenoćio.

Sve se dogodilo na stanici podzemne željeznice Schönleinstraße: dečki su na sam Božić, oko dva ujutro, zapalili odjeću skitnice koji je tamo spavao. Šestorica napadača su iz Sirije, jedan je Libijac. Nadzorne kamere pokazuju kako su se ludo zabavljali i slavili dok su gledali kako nesretnik gori: kršćanski je običaj paliti badnjak na badnje večer – po tome je i dobio ime, dok novi Europljani imaju ponešto drukčije običaje, pa slave Božić paleći žive ljude. Očito, multikulturalnost je nešto na što se europski starosjedioci teško navikavaju.

Protiv sve šestorice napadača su podnesene prijave zbog pokušaja ubojstva, potvrdila je glasnogovornica berlinske policije Karin Müller. Trenutno su svi na ispitivanju u policiji, i tijekom današnjeg dana će biti odlučeno o njihovom zadržavanju u pritvoru do suđenja. Policija smatra da je 21-godišnjak iz Sirije potaknuo ostale na napad.

37-godišnji skitnica se izvukao samo s manjim ozljedama – ali samo zato što su mu građani odmah priskočili u pomoć. Policija je pohvalila svjedoke zbog brze pomoći i vozača podzemne željeznice koji je upotrijebio aparat za gašenje koji se nalazio u vlaku. No, nitko nije pokušao zaustaviti napadače. Oni su uskočili u vagon podzemne i odvezli se. Ovaj put policija, za čudo, nije danima čekala da bi objavila njihove fotografije, kao nedavno u slučaju napada na djevojku u berlinskoj podzemnoj, kad se sumnjalo na imigrante iz Afganistana, ali se na kraju ispostavilo da se radilo o bandi bugarskih Roma. Snimke iz vlaka su odmah dane u javnost i potraga je ubrzo urodila plodom. Na snimci je vidljivo kako se mladići kroz otovrena vrata na platformi još uvijek smiju, čestitaju si, i vesele se svojoj “psini”. Izgleda da su slavili svoj “herojski” čin.

Samo nekoliko sati nakon što je objavljena video snimka nadzornih kamera i fotografije s mjesta događaja, uhićen je prvi osumnjičeni i jučer u 7:40 navečer je priveden u stanicu. Još šestorica su privedena u stanicu nakon toga, a najstarijeg, 21-godišnjaka, su uhitili i priveli sami građani. Pronađen je u blizini svog prijavljenog boravišta u Berlin-Hohenschönhausenu. Prema informacijama dnevnika Bild, šestorica od sedmorice uhićenih su već otprije poznati policiji zbog raznih kriminalnih djela – među ostalim i nanošenja tjelesnih ozljeda. Naravno, niti jednom nije zbog toga otkazano boravište niti automatski odbijen azil, jer Njemačka je ipak jedna humana zemlja. Bar prema azilantima, ako ne već prema svojim građanima koji su sve češće žrtve terora. Potjernica je ovog jutra izbrisana s policijskih stranica, i javljeno je o uhićenju.

Prema izvorima iz istrage, svi su došli u Njemačku kao izbjeglice. No njihov status se jako razlikuje od slučaja do slučaja – neki od njih su dobili pravo boravka, dok je kod drugih procedura odobravanja azila u tijeku. Dvojica osumnjičenih su u Njemačkoj od 2014., preostala petorica su doputovala tijekom prošle i ove godine. Inače, njemački mediji javljaju o još jednom napadu u podzemnoj željeznici koji se dogodio ovih dana.

Kancelarka Angela Merkel, koja se ponovo kandidirala, sad kaže kako će ubrzati deportacije kriminalaca i onih kojima je azil odbijen, kao i otežati dobivanje azila, ali brojni Nijemci smatraju da je za to već prekasno: Od početka krize do sad preko milijun imigranata se slilo u Njemačku, i oni sve više predstavljaju socijalni i sigurnosni problem. Usto, nakon najnovijih napada koji postaju svakodnevnica, Nijemci su sve manje skloni Angeli Merkel koju drže odgovornom.


Izvor: Dnevno.hr