njemačka imigranti socijalna pomoć

U njemačkom Montabauru živi Sirijac koji ima 4 žene i čak 23 djece. Prema procjeni financijskih stručnjaka on bi za njih od njemačkog Ureda za socijalnu pomoć trebao primati oko 30.030 eura.

Hubert Königstein je diplomirani financijski stručnjak koji je napravio procjenu primitka socijalne pomoći te obitelji, te je usporedio s godišnjom zaradom u Njemačkoj najslabije i srednje plaćenih zanimanja i ustvrdio kako jedna njemačka obitelj s tolikim brojem djece ne bi mogla bez pomoći države opstati.

“Zanimljivo je kako možete imati tako veliku obitelj u Siriji u kojoj nemate pomoć. U Njemačkoj bi to bilo nemoguće”, kaže Königstein.

On je izračuno kako jedan prosječni radnik u Njemačkoj mjesečno prima brutto 2.461 eura. U Njemačkoj se oporezivanje dohotka određuje prema klasama koje uključuju bračni status, djecu, visinu primanja bračnog partnera, te ako ste samac. Naime, prema Klasi 1 (samac) bez supruge i djece, to iznosi 314,33 eura poreza dohodak, što znači da bi u Njemačkoj 95,5 radnika radilo samo za tu obitelj.

“Oni bi radili čak tri dana samo za tu jednu obitelj”, pojasnio je Königstein.

On tvrdi kako Njemačka svojim zakonom o socijalnoj pomoći ljudima, ne samo izbjeglicama i doseljenicima već i samim Nijemcima daje do znanja da je bolje širiti obitelj, odnosno imati što više djece i primati pomoć, nego se zaposliti i raditi, piše denken-macht-frei.info.

Ti ljudi, kaže Königstein, koji bi radili za pomoć jednoj sirijskoj obitelji preživljavaju od svojih mjesečnih plaća dok izbjegličke obitelji uživaju u njemačkoj socijalnoj pomoći.

Savez njemačkih sindikata koji je ovu analizu objavio na svojim stranicama ne želi ukinuti pomoć izbjeglicama i onima koji je trebaju, već dati pravo radnicima u Njemačkoj da sami odlučuju kome će ići porez od njihovih plaća.

Izvor: Sloboda.hr/Fenix-magazin.de