U Singapuru je cijepljeno oko 87 posto populacije. Podaci o smrtnosti od bolesti COVID-19 možda najbolje ilustriraju koliko cjepiva mogu biti učinkovita, prenosi Bloomberg.

Otkako su se pojavila cjepiva protiv bolesti COVID-19, zdravstvene vlasti diljem svijeta pomno prate kako populacija reagira na ta cjepiva i bilježe nuspojave. Većina cijepljenih iskusili su blage ili umjerene nuspojave poput bolova na mjestu uboda, povišene tjelesne temperature ili umora. Ipak, za neke je cijepljenje bilo pogubno.

Koliko je zapravo zabilježeno smrti koje su se dovele u vezu s cjepivom protiv bolesti COVID-19 i koje je cjepivo “najsmrtonosnije”?

Singapur je objavio zanimljive podatke o tome koliko je zabilježeno smrti povezanih s cjepivom među njihovim građanima. Najmanje smrti povezano je s primanjem cjepiva američke Moderne, dok se najveći broj povezuje s cjepivom kineskog Sinovaca.

Od 802 osobe koje su umrle od COVID-a prošle godine, 70% nije bilo cijepljeno.

Među onima koji su cijepljeni zabilježeno je 11 smrti na 100 tisuća ljudi koji su primili Sinovac. Dalje, 7,8 smrti na 100 tisuća onih koji su primili Sinopharm. U slučaju mRNK cjepiva situacija je bolja. Među 100 tisuća onih koji su primili Pfizer-BioNTechovo cjepivo zabilježena su 6,2 smrtna slučaja, a najbolji je rezultat imala Moderna, kod koje je zabilježen tek jedan smrtni slučaj.

Iako ovi podatci pokazuju da je mRNK tehnologija u izradi cjepiva prilično učinkovita i sigurna, singapurski ministar zdravstva, Ong Ye Kung, istaknuo je kako podatke o smrtnosti treba uzeti s pričuvom. Naime, iako je u Singapuru cijepljeno oko 87 posto populacije, uzorak je relativno malen i nije u obzir uzimao kriterije kao što su dob i vrijeme od primitka cjepiva.

Podsjetimo, kineska cjepiva koja proizvode Sinovac i Sihopharm nisu odobrena u cijelom svijetu. Unatoč tome, u širokoj su upotrebi u siromašnijim zemljama i onima u razvoju. Laboratorijska ispitivanja pokazala su da čak i s trećom dozom nisu dovoljno učinkovita protiv trenutačno aktualne omikron-varijante virusa.

Izvor: Bloomberg/Narod.hr