ivan vilibor sinčić europska unija

Druga večer predstavljanja predsjedničkih kandidata na HTV-u bila je rezervirana na najmlađeg, 24-godišnjeg Ivana Sinčića, kandidata Živog zida. Sinčić smatra da rješenje svih problema leži u 15 tisuća eura, koliko, kaže, svaki građanin Hrvatske ima na računima u stranim bankama. Riječ je, tvrdi Sinčić, o novcu iz pretvorbe i privatizacije.

Sinčić je pojasnio i okolnosti pod kojima je došlo do nemoralne ponude nesuđenog kandidata Ivana Grubišića i dijeljenja potpisa. “Odazvao sam se sastanak iz pristojnosti. Na sreću, odbio sam takvu suradnju. Prijedlog je iznio suradnik Ivana Grubišića i bio je da netko od nas ostane te da lansiramo jednog kandidata zajedno, a to bi bio on… Predložili su suradnju i nakon izbora i načelno sam se s tim složio, ali nakon medijskih napisa i svega što je izašlo ne želim surađivati s njima”, kazao je Sinčić za HTV.

Ustupanje i trgovina potpisima, kaže, pljuska je u lice svima koji su ih skupljali sve te dane.

Kao student FER-a kaže da je najveći problem studenata želja za odlaskom iz Hrvatske. “Studente muči beznađe i smatraju da je gubitak ostati u ovoj zemlji. Misle – zašto bi ovdje radili za tisuću eura kada mogu vani za tri ili pet… Zašto bih ovdje bio s banditima kada mogu živjeti u normalnoj državi? Društvo ulaže u studente i onda ih prisiljava da traže život vani”, kaže za HTV.

>>> Ivan Vilibor Sinčić: DORH je zaštitarska firma bogatih i korumpiranih

Kada su u pitanju ovlasti predsjednika, poručuje da je u ovlastima pokretanje povrata sredstava opljačkanih u pretvorbi i privatizaciji, točnije 156 tisuća eura po stanovniku. “Zalažem se za lustraciju propalih političara i politika. U posljednjih 25 godina gledamo sustavno propadanje i otimačinu. Ova tri protukandidata su nas isto dovela do toga. Koga god od njih narod izabere, bit će još gore. Protiv mnogih ljudi iz te oligarhije postoje kaznene prijave u ladicama DORH-a”, kaže.

Napominje da nije zadovoljan ni radom sigurnosnih službi koje, kaže, prate njega i njegove suradnike umjesto “da se bave kriminalcima”. Na pitanje je li siguran da ga prate, Sinčić ipak kaže kako to ne zna i da prate one koje ne trebaju.

Kaže da je Hrvatska 1994. izgubila monetarnu suverenost te da je Hrvatska narodna banka tek puka mjenjačnica. Zalaže se i za izlazak iz Europske unije jer to nije “unija naroda i kultura, već unija birokrata i banaka”.

Ukinuo bi Ured bivšeg predsjednika; za Stjepana Mesića kaže da je pričao viceve, a za Josipovića da je fikus. Na ideološke teme nije se dao navući pa je na pitanje o tome tko je veća povijesna ličnost, Tito ili Tuđman, kazao: “Neću dozvoliti da se dijeli javnost po tom pitanju, oni su dio hrvatske povijesti, a buduće generacije će morati dati sud o njihovom radu i djelu.”

Na pitanje o pobačaju, koje je Josipović postavio kao jedno od bitnijih, kaže: “Borim se za zemlju u kojoj obitelji neće ni morati razmišljati o pobačaju i o tome mogu li si priuštiti još jedno dijete”, poručuje kandidat koji bi uz sebe na Pantovčaku među savjetnicima volio vidjeti Slavka Kulića, Davora Pavunu i Lidiju Gajski.

Cijelu emisiju predstavljanja Ivana Sinčića na HRT-u možete pogledajte OVDJE.