krešo beljak hss

Gost Pressinga Saše Cvetojevića na N1 televiziji u četvrtak bio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Kako vi, kao član vladajuće koalicije, komentirate izjavu predsjednice da je Lozančić bio špijun Milanovića?

Ne znam na što je mislila, vjerojatno je imala neke dokaze, ali doista ne bih ulazio u to što je mislila. Ona je predsjednica i ima pravo na mišljenje oko određenih stvari. Vjerojatno zna nešto što mi ne znamo. Ona će ponovno ići na izbore i birači će ocijeniti je li bila vjerodostojna.

Mislite li da premijer Orešković ima legitimitet?

Apsolutno da nema. Premijeri bi trebali biti Karamarko, Milanović ili Petrov. Oni imaju legitimitet, drugi nitko njema. Za njega nitko nije glasao, nitko od birača nije čuo za njega i on nema što raditi na premijerskoj funkciji. Vidimo da ide i nekim krivim mjerama. Vrijeme mu je da se što prije vrati u Kanadu, i bude domoljub iz Kanade.

Što mislite o rejtingu?

U smanjenje rashoda nitko ne želi dirati, jer bi imali socijalne nerede i zato imamo što imamo. Rasprodaju imovine i slično. Rejting određene države služi za procjenu određenim bankarskim krugovima pod kojim će vam uvjetima dati kredite. Refinanciranje nije ništa drugo nego novo zaduživanje. To nije pravi put.

Kako komentirate proračun, plan reformi?

Ja se ne protivim uštedama, ali ne mogu one biti uvijek po najugroženijima. Uvijek stradaju prosvjetari, medicinsko osoblje i oni koji bi trebali imati određena prava, a oni nedodirljivi se nikada ne diraju. Kad će oni doći na red? To bi bila prava reforma.

Tko može njima reći da im prava moraju biti srezana?

Ne treba im smanjiti prava. Jednostavno ne mogu primati plaću, a da ne rade. Koliko ih je zaposlenih u ministarstvima? Što se dogodilo u eksploziji posla da ih treba biti toliko? Treba napraviti zakonske odredbe gdje će se ta radna mjesta ukinuti. Ili, drugo rješenje je decentralizacija. Da se napravi posebna selekcija kadrova.

Potaknuli ste pitanje decentralizacije. Više novca jedinicama lokalne samouprave ili smanjenje?

Primjer Hrvatskih šuma. Nema nikakvog razloga da bude centralizirana državna tvrtka. Imate recimo Liku, koja ima ogromnu količinu drvne mase, a sve ih iskorištava država. Zašto oni ne bi upravljali svojim šumama? To bi punilo lokalne proračune, a ne samo državni proračun.

Ispada da ne podržavate proračun koji je donijela Vlada?

Specifična je situacija. U HSS-u je došlo do promjena. U Saboru je gospodin Hrg. Mi nažalost zbog određenih okolnosti nismo politička opcija koju se previše pita.

Vlada pod Oreškovićem ne štiti hrvatske interese. Danas Kerry nije uspio primiti Kovača zbog termina. Je li to moguće ili je to šamar diplomaciji?

Ne znam. Možda stvarno nisu uskladili termine. Nije Hrvatska baš u fokusu zbivanja SAD-a.

Jeste li se sastali s Karamarkom ozbiljno?

Ne.

Treba li doći do toga?

Mislim da bi i mislim da će do tog sastanka doći. Mi u HSS-u nikad nismo donijeli odluku da podržavamo Most i Oreškovića. Na stranačkim tijelima toga nije bilo. Da sam ja onda bio predsjednik stranke, pozvao bih najprije Oreškovića da predstavi svoj program stranci koja ga podržava. Do sada nije bilo nikakve komunikacije i zato ja kažem da on nije loš čovjek, ali očito nema pojma o politici.

Što HSS očekuje od vladajuće koalicije?

Očekujemo da počnu raditi. To očekujemo od svih stranaka. Građani nisu birali ljude da budu u Saboru da ne rade ništa i da maltretiraju javnost svojim aferama. Izbori će brzo doći, bili redovni ili izvanredni.

Jeste li zadovoljni dosadašnjim imenovanjima i HSS-ovim kvotama?

Mene ne zanima ništa. Da mi konkretno sutra ponude da budem potpredsjednik Vlade, ja bih to odmah odbio. Kome da budem? Gospodinu Oreškoviću? Pa on bi meni mogao biti potpredsjednik. Mi imamo dobrih ideja, ali nas se ništa ne pita. Nadam se da će se to promijeniti, inače nećemo više podržavati ovu Vladu.

Hoćete li ići u Bleiburg?

Ne.

Smatrate li Stipu Gabrića Jamba kvalitetnim članom HSS-a?

On je napravio određene rezultate za HSS i smatram ga kvalitetnim članom.

Radi li Hasanbegović dobar posao?

Ne.

Je li država dobar vlasnik?

U principu ne.

Imamo li u Hrvatskoj previše ili premalo tržišta?

Možda imamo previše nereguliranog tržišta. Ako ga ne reguliramo, možemo svi otići u Njemačku.

Izvor: Sloboda.hr/N1