sdss, srbi, dragan crnogoracFoto: fah

Kako vladu Andreja Plenkovića podržava i troje zastupnika iz stranke Milorada Pupovca, tako se moraju zbrinjavati i SDSS-ovi stranački kadrovi, zajedno s brojnim HDZ-ovcima i HNS-ovcima koji su preplavili državna poduzeća, piše Index.hr.

Krajem prošle godine Dragan Crnogorac, bivši zastupnik SDSS-a iz redova nacionalnih manjina, bez natječaja je dobio posao savjetnika direktora u državnoj tvrtki PSP-Podzemno skladište plina, koja je u vlasništvu Plinacra. Tvrtka ima sjedište u Zagrebu, a skladišta plina nalaze se u mjestu Okoli u Sisačko-moslavačkoj županiji. Godišnji prihod tvrtke iznosi oko 180 milijuna kuna. Crnogorac je po struci profesor tehničkog obrazovanja i tehničkog crtanja, a u PSP-u ističu da je imenovan na temelju dosadašnjeg iskustva i spominju da je bio član Savjeta za razvoj grada Vukovara.

Koje su kvalifikacije Crnogorca?

“Informacija je točna. G. Dragan Crnogorac je, u skladu s odlukom direktora Društva, a na temelju svojih profesionalnih i stručnih referencija te dosadašnjega radnog iskustva, zaposlen na radnome mjestu savjetnika direktora Društva, i to radi savjetovanja i komunikacije sa stručnim ustanovama, institucijama i tijelima državne uprave, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, a radi što učinkovitije provedbe razvojnih i investicijskih planova tvrtke Podzemno skladište plina d.o.o.

Naime, Dragan Crnogorac je i od Vlade RH imenovan član Savjeta za razvoj grada Vukovara, sadašnji savjetnik za gospodarski razvoj jedinica lokalne samouprave četvorici načelnika općina te saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina u razdoblju od 2012. do kraja 2015. godine”, odgovorili su Indexu.

Na pitanje zašto je imenovan bez natječaja, u PSP-u kažu kako natječaj za to radno mjesto nije potreban jer direktor ima ovlasti sam odabrati savjetnika.

Nisu nam dali ni podatak o visini plaći, mada procjenjujemo kako se radi o najmanje 10.000 kuna mjesečno, s obzirom na to da se za njegovog prethodnika pisalo da je imao 12.000 kuna. Na upit o visini Crnogorčeve plaće odgovorili su nam da je riječ o poslovnoj tajni, koja vrijedi za “sve ostale djelatnike tvrtke Podzemno skladište plina, ali i za sve ostale građane, spomenuvši Zakon o zaštiti osobnih podataka. Kako savjetnik direktora državne tvrtke nije dužnosnik, na njega se ne odnosi obaveza objavljivanja mjesečne plaće.

Direktor HNS-ovac imao je savjetnika iz iste stranke koji je postao Expert II

I direktor Podzemnog skladišta plina je, baš kao i savjetnik, stranački kadar. PSP vodi Krešimir Malec iz HNS-a, stranke koja je u koaliciji s Plenkovićevim HDZ-om, no ovaj je HNS-ovac postao direktor još u vrijeme Milanovićeve vlade. Zahvaljujući novoj koaliciji zadržao je fotelju, samo što je umjesto HNS-ovca za savjetnika odabrao SDSS-ovca.

Prije Crnogorca savjetnik HNS-ovog direktora bio njegov stranački kolega Josip Jambrač, kojeg je Radimir Čačić kao šef HNS-a Zagrebačke županije htio postaviti za šefa Fonda za zaštitu okoliša. Protiv toga se pobunila Mirela Holy, pa mu je pronađen zaklon na savjetničkoj poziciji u Okoliju. Mediji su pobrojali da je Jambrač uz posao savjetnika imao još devet plaćenih javnih funkcija.

Sada kada je instaliran Dragan Crnogorac, najpoznatiji po kritici o nedovoljnoj zastupljenosti srpske zajednice u vlasti, Jambrač je, potvrđeno je Indexu, samo pomaknut na drugu poziciju. “Josip Jambrač raspoređen je na radno mjesto Ekspert II te je zadužen za obavljanje poslova davanja stručnih mišljenja u svezi s primjenom zakona i propisa iz djelokruga rada Društva, sudjelovanja u izradi planova društva, praćenju i izvještavanju o njihovoj realizaciji, izradu prijedloga akata i nacrta ugovora u predmetima nabave, provođenje aktivnosti uspostave, primjene, održavanja i poboljšanja sustava upravljanja kvalitetom, zdravljem i sigurnošću na radu te okolišem”, odgovorili su iz Podzemnog skladišta plina.

Izvor: Sloboda.hr/Index.hr