ruža tomašić hrvatska konzervativna stranka engleska david cameron rose tomashich

Potpuno nenadana vijest dolazi nam iz Londona. Naime, tijekom posjete kolegama iz engleske Konzervativne stranke Ruža Tomašić novinarima je priopćila ekskluzivnu vijest kako je promijenila ime u Rose Tomashich.

Iako je ova posjeta Londonu za Ružu Tomašić trebala biti samo još jedan običan odlazak engleskim konzervativcima na konzultacije oko političkih smjernica, Tomašić se ovom ekskluzivom pobrinula da to ipak ne bude uobičajen posjet Londonu.

“Smatram da nam hrvatska imena i slova više nisu potrebna jer smo sada u Europskoj uniji te se moramo prilagoditi modernom europskom društvu i europskim standardima”, objašnjava Ruža Tomašić.

‘Bila me sramota jer u imenu imam čak tri različita slova s kvačicama’

“Od kad sam ušla u Grupu europskih konzervativaca Englezi su stalno negodovali zbog hrvatskih slova s ‘kvačicama’. Prigovarali su mi kako ta slova nisu moderna i proeuropska, a mene je uvijek hvatala neugodna sramota jer u svom imenu imam čak tri različita slova s kvačicama”, požalila se Ruža Tomašić engleskim novinarima.

“Kap koja je prelila čašu bila je situacija tijekom jednih od konzultacija kod Davida Camerona, kada se engleski premijer poprilično namučio s izgovaranjem mog imena, na što su mu se smijali čak i njegovi najbliži suradnici. Camerona je to poprilično naljutilo i predložio mi da pod hitno promijenim svoje ime, što se meni učinilo kao vrlo dobra ideja”, objašnjava Tomašić.

Na pitanje jednog engleskog novinara hoće li se Hrvati uvrijediti na ovu odluku Tomašić je odgovorila:

“Ma nije me briga. Ionako, od kada sam u EU parlamentu, više vremena provedem među Englezima nego s Hrvatima. Glavno mi je da sam se napokon riješila muka i sramote.”

Podsjetimo, Ruža Tomašić je kao predsjednica HSP AS-a na zadnjim europskim izborima izabrana u EU parlament gdje se učlanila u zastupničku Grupu europskih konzervativaca i reformista koju je osnovala i koju predvodi vladajuća engleska Konzervativna stranka Davida Camerona.

Nedugo nakon toga Tomašić je izašla iz HSP AS-a te po uzoru na englesku Konzervativnu stranku osnovala Hrvatsku konzervativnu stranku. Izlazak iz HSP AS-a objasnila je time da je po njoj pravaštvo mrtvo te Hrvatskoj nepotrebno “jer je Hrvatska sada u EU”, a da se hrvatska politika sada treba voditi u EU parlamentu, a ne u Hrvatskom saboru.

>>> Ruža Tomašić: Pravaštvo pripada povijesti jer smo sada u EU

*Vijest je donesena u kontekstu 1. travnja – Međunarodnog dana zbijanja šala.