ruža tomašić hrvatska konzervativna stranka hčsp josip miljak pravaštvo

Ruža Tomašić, hrvatska europarlamentarka, donedavna predsjednica HSP AS-a, a sada članica novoosnovane Hrvatske konzervativne stranke, jučer je u Dubrovniku istaknula kako pravaštvo pripada povijesti jer je sada Hrvatska u Europskoj uniji.

Odgovarajući na novinarski upit o tome zašto se pridružila HKS-u Tomašić je na osnivačkoj skupštini dubrovačkog ogranka te stranke istaknula kako se HKS zalaže za hrvatske interese u EU, razvidnost, poštenje i domoljublje.

“Pravaštvo nije više funkcioniralo kako je trebalo. Ono je trebalo braniti bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje, a pravaši su većinom bili svrha sami sebi. Osim toga mi smo sada u EU i pravaštvo pripada povijesti i treba jedna nova stranka koja će odgovarati na zahtjeve EU i europskog parlamenta”, rekla je Tomašić.

Ova je izjava začudila mnoge poznavatelje povijesti pravaštva, pa tako i predsjedinka HČSP-a Josipa Miljka koji naglašava da je pravaštvo i osnovano u okolnostima kada se Hrvatska nalazila u svojevrsnoj “Europskoj uniji” malo manjih razmjera, tj. tada Austro-Ugarskoj.

[quote]Tomašić smatra da se hrvatska politika treba voditi u EU parlamentu, a ne u Hrvatskom saboru. Pravaštvo jednostavno ne prihvaća prenošenje suvereniteta.[/quote]

“Izjava gđe. Tomašić da je pravaštvo mrtvo jer je Hrvatska sada u EU nije samo skandalozna, već je ona i izraz elementarnog nepoznavanja pravaške ideje i hrvatskih državotvornih interesa. Hrvati su se kroz povijest nagledali takvih političara, “slavoserba”, koji izgubljeni u vlastitim krivim prosudbama, traže rješenja hrvatske politike preko snage tuđinaca. Ovoga puta gđa. Tomašić smatra da se hrvatska politika treba voditi u EU parlamentu, a ne u Hrvatskom saboru. Pravaštvo jednostavno ne prihvaća prenošenje suvereniteta”, komentirao je Miljak za Slobodu.

“Da je gospođa značajna političarka, ta njezina nova politika bi se mogla uspoređivati s lutanjima i jugoslavenštinom jednog Strossmayera, Račkog i dr., ali srećom taj njezin zaokret je za pravaštvo dobar jer smo se riješili još jednog kukavičjeg jajeta”, zaključuje Miljak.

Tomašić, koju svi vide kao novu predsjednicu te stranke, rekla je kako će se na parlamentarnim izborima usredotočiti na glasove birača koji ostaju doma. “Pokušat ćemo staviti mlade ljude u prvi plan jer njihova je budućnost. Oni moraju pretvoriti Hrvatsku u zemlju blagostanja”, rekla je Tomašić.

Na izravan upit znači li to kako ne dolazi u obzir koalicija s HDZ-om, Tomašić ističe kako to zasada nije opcija, ali ostavlja takvu mogućnost u slučaju da “svi lijevi idu skupa”.

>>> Na čelu konzervativaca Ruže Tomašić bivši SDP-ovac koji je promijenio čak četiri stranke