rusija, ruski veleposlanik, rusko veleposlanstvo, komunisti, antifašizamFoto: HRT

Veleposlanstvo Ruske Federacije uručilo je Savezu antifašističkih boraca tzv. “Zastavu pobjede”, postavljenu u Berlinu 2. svibnja 1945., kao znak zajedništva Rusije i Hrvatske.

Veleposlanik Anvar Azimov naglasio je da su ruski umirovljenici dio svojih mirovina dali za obnovu partizanskih grobova u Hrvatskoj, memorijalne ploče na Petrovoj gori i partizanskoga groblja u Belom Manastiru. Dodao je kako Rusija želi suradnju s NATO-om i Europskom unijom te da ne postoji nijedan problem koji bi dijelio Rusiju i Hrvatsku.

Inače, promicanje nostalgije za socijalizmom i nekadašnjim geopolitičkim partnerstvom smatra se jednim od oblika ruskog hibridnog djelovanja. “Nijedna druga zemlja ne troši toliko novca za obnavljanje spomenika. Svake godine u Hrvatsku uložimo 100 tisuća eura. Čvrsto sam odlučio da ću preko našeg veleposlanstva raditi na poboljšanju odnosa s Vladom RH, pogotovo jer nagodinu slavimo 25 godina diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Hrvatske. Volimo vas”, rekao je veleposlanik Azimov.

Izvor: Sloboda.hr/HRT