General Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, rekao je agenciji Tass da se oko 200 plaćenika iz Hrvatske pridružilo ukrajinskim borcima.

“Samo prošlog tjedna oko 200 plaćenika iz Hrvatske stiglo je preko Poljske i pridružilo se jednoj od bojnih nacionalista na jugoistoku Ukrajine”, rekao je Konašenkov.

Zbog toga je, prenosi Tass, vojni ataše hrvatskog veleposlanstva u Moskvi pozvan u rusko ministarstvo obrane, gdje je upozoren da je ruska strana upoznata s dolaskom hrvatskih plaćenika.

“Vojnom atašeu je rečeno o nezakonitom djelovanju hrvatskog državljanina Denisa Šelera koji je 2015. sudjelovao u borbenim operacijama na jugoistoku Ukrajine, a sada je organizirao skupine hrvatskih plaćenika za njihovo slanje u Ukrajinu”, dodao je Konašenkov.

Podsjetimo, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij uputio je preko društvenih mreža poziv ljudima širom svijeta da dođu i da se bore rame uz rame s Ukrajincima protiv ruske invazije. Za sve strance koji se uključe u rat formirana je zasebna jedinica boraca.

Šeler: “To je smiješno”

“To je smiješno. Ja sam mislio da su to ozbiljni ljudi. Na temelju kojih informacija on to govori? To su već potezi očajnika”, kaže Šeler za Index.

Skeptičan je, kaže, prema informaciji da je u Ukrajinu otišlo 200 hrvatskih boraca. “Ne možete u Hrvatskoj skupiti 20 ljudi ni da prosvjeduju za veće plaće, a kamoli nešto druge. Koji je to 200 Hrvata u Ukrajini, ako sam i ja sam u Zagrebu?” rekao je.

Spominjanje hrvatskih plaćenika je politički pritisak na Hrvatsku, smatra Šeler.

“Znamo da je Plenković podržao Ukrajinu, poslali smo oružje, primit ćemo izbjeglice… To smeta Rusiju pa nešto pokušava”, kaže.

Šeler odbacuje sve optužbe za nezakonito djelovanje. “Ja živim po hrvatskim zakonima, ja nisam ništa protuzakonito radio. Ne znam odakle tom gospodinu takav podatak. Ja niti skupljam dobrovoljce, niti šaljem išta. Očito su toliko očajni da rade ovakve greške. Smiješno je to”, rekao je Šeler.

Tko je Denis Šeler?

Nekadašnji vođa BBB-a Denis Šeler šest godina je ratovao u Ukrajini u bataljunu Azov. Tamo je otišao kao dragovoljac, a vratio se prošle godine. Na Facebooku zadnjih tjedana često komentira situaciju tamo. U izjavi za Večernji list je pozvao sve koji žele ratovati u Ukrajini da se jave ambasadi Ukrajine.

“Pozivam gospodu veterane i vojnike s vojnim iskustvom u zbor! Svi koji su dosad kontaktirali veleposlanstvo bit će kontaktirani tijekom dana i dobit će sve potrebite informacije. Idem na čelu grupe koja je spremna ići u rat, a sve ostale molim da kupuju i doniraju svu moguću opremu koju mogu dati, od odora, pancirki, kaciga pa do prve pomoći”, poručio je Šeler.

Rusija je izdala upozorenje strancima koji se planiraju boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini da će se suočiti s kaznenim progonom u slučaju pada u rusko zarobljeništvo.

Konašenkov: Plaćenici nemaju pravo na status ratnog zarobljenika

“Želim službeno naglasiti da plaćenici koje Zapad šalje kako bi pomogao nacionalističkom kijevskom režimu (…) nemaju pravo na status ratnog zarobljenika”, kazao je još glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov, prenosi novinska agencija Interfax.

Konašenko je poručio da bi svaki stranac “trebao sedam puta promisliti” prije pristupanja ukrajinskoj vojsci jer će ih Rusija smatrati “kazneno odgovornima ako ih uhvati”.

Zelenski je procijenio da će planirana postrojba sastavljena od stranih dobrovoljaca imati oko 16 tisuća boraca.

Ukrajinski je predsjednik naglasio da su prvi strani dobrovoljci već stigli.

“Dolaze obraniti slobodu i život. Za nas, za sve nas”, poručio je.

Više od 1000 stranaca se dosad pridružilo ukraijnskoj borbi protiv Rusije, prema ukrajinskim podacima. 

“Dobrovoljci iz 16 zemalja diljem svijeta došli su u Ukrajinu spremni boriti se rame uz rame s ukrajinskim narodom protiv agresora”, rekao je novinarima ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. “Njihov broj je već premašio 1000”, rekao je.

Izvor: Sloboda.hr/Index.hr