Zapovjednik ruske paravojne skupine Wagner ustvrdio je u srijedu ujutro da su njegovi borci osvojili ukrajinski grad Soledar nakon intenzivnih borbi no pritom je  dodao je da se “gradske borbe” nastavljaju. 

“Postrojbe Wagner preuzele su kontrolu nad cjelokupnim područjem Soledara”, objavio je Jevgenij Prigožin preko društvenih mreža, no njegova izjava da se borbe još vode u gradu postavljaju pitanje u kojoj mjeri one nadziru grad.

Agencija AFP ne može provjeriti njegove tvrdnje iz neovisnih izvora. 

Prigožin je nadalje ustvrdio da će “broj zarobljenika” biti objavljen u srijedu.

Ukrajina je objavila da njezina vojska još pruža otpor ruskim napadima na Soledar, gradu u pokrajini Doneck, nekih 15 kilometara udaljen od Bahmuta koji Rusija mjesecima pokušava osvojiti.

Obje strane vodile su teške i krvave bitke za Soledar. 

Prigožin je objavio fotografiju sebe u vojnoj uniformi okruženog borcima grupe Wagner u stanci borbenog djelovanja, ali nije naveo gdje je snimka nastala. 

Ruska novinska agencija RIA Novosti objavila je drugu fotografija Prigožina s borcima i uz nju napisala da je snimljena u rudnicima soli grada Soledara.

Prigožin je izjavio da su Soledar osvojili “isključivo” pripadnici Wagnera.

Prigožinov i utjecaj njegove plaćeničke skupine Wagner znatno je ojačao od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači  2022.

Bude li potvrđen pad Soledara, to bi bio najvažniji ruski uspjeh od kolovoza, nakon niza ponižavajućih poraza u drugoj polovici prošle godine. Ruske snage bore se mjesecima za obližnji Bahmut, nekoliko kilometara jugozapadno. Obje strane imaju goleme gubitke.

Moskva tvrdi da bi zauzimanje Bahmuta bilo važan korak prema preuzimanju pune kontrole nad Donjeckom oblasti, jednom od četiriju pokrajina koje je anektirala prije dva mjeseca.

Prigožin je objasnio u subotu da je zauzeti Soledar važan zbog mreže podzemnih rudarskih tunela u kojima se mogu zadržavati napredovanje pješadije i tenkova.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov opisao je ranije sve užase rata u Bahmutu i Soledaru gdje se vode najkrvavije bitke u Ukrajini. 

“Toliko ih je puno ostalo na bojnom polju… mrtvih ili ranjenih”, rekao je na YouTubeu. “Napadaju naše položaje u valovima, ali ranjenici u pravilu umiru tamo gdje leže, zbog hladnoće ili gubitka krvi. Nitko im ne dolazi pomoći niti pokupiti mrtve s bojišta”, dodao je.

Sustav rudnika Soledara i Bahmuta  zapravo je mreža podzemnih gradova na dubini od 80-100 metara, a riječ je o više od 160 kilometara tunela.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je prošli tjedan da Prigožin vjerojatno želi preuzeti kontrolu nad rudnicima soli i gipsa u  tom području iz komercijalnih razloga. 

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: screenshot/Telegram