Sergej Lavrov

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije 4. travnja objavilo je posebni izvještaj pod naslovom „Neo-nacizam: Opasna prijetnja ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava“, u kojemu kritizira jačanje desnih i nacionalističkih političkih pokreta u Europi te nevoljkost europskih vlasti da pojačaju represivne metode prema takvim pokretima. Izvještaj, čiji predgovor potpisuje ministar Sergej Lavrov, strukturiran je u tri dijela. Prvo poglavlje razjašnjava pojavnosti neo-nacizma na suvremenom Zapadu te (ne)uspjehe zapadnih zemalja i međunarodne zajednice da ih potisnu. Nakon toga, rusko ministarstvo u drugome dijelu izvještaja iznosi dokumente Ujedinjenih naroda i ostalih međunarodnih organizacija koji legitimiraju državnu represiju protiv organizacija koje se običava karakterizirati kao neo-nacističke, rasističke, ksenofobne, šovinističke i sl. Naposljetku, treće poglavlje predstavlja prikaz djelovanja takvih organizacija u zemljama Europe i Sjeverne Amerike. Posebna je pozornost pridana, naravno, zemljama istočne Europe u kojima je prisutan snažan otpor širenju ruskog utjecaja na kontinentu: Ukrajini, Poljskoj i baltičkim zemljama.

Hrvatska je u izvještaju ruskog ministarstva vanjskih poslova također dobila svoje mjesto. Ruska diplomacija kazuje kako su „agresivni nacionalizam, etnička i vjerska netolerancija usmjereni uglavnom protiv Srba“ koji se „suočavaju s ozbiljnim administrativnim i drugim preprekama u pronalasku posla i povratu imovinskih prava.“ Ostaje zagonetno kakve veze administrativne prepreke pri pronalasku posla, u zemlji s ionako 20% nezaposlenih, imaju s neo-nacizmom. Hrvatsku se vlast implicitno okrivljuje i za konvertiranje 30 tisuća Srba na katoličanstvo, diskriminaciju Cigana i nekažnjavanje povijesnog revizionizma.

U Hrvatskoj danas ne djeluje niti jedan političkih pokret ili organizacija koji slave povijesni nacional-socijalizam ili pozivaju na obnovu njegovih vrijednosti u suvremenom društvu, ali ništa zato – Rusi će izmisliti takve organizacije. „Među radikalnim i ekstremističkim organizacijama u Hrvatskoj su Udruga hrvatskih nacionalista, koja se odvojila od Hrvatske čiste stranke prava, Hrvatski nacionalni front i Hrvatska udruga boraca Drugoga svjetskog rata i nacionalnog otpora (ustaše), koji zahtijevaju od vlade da zabrani crvenu zvijezdu kao simbol crvenih partizana i Titovog doba“, tvrdi izvještaj. Kao svjetlu točku u Hrvatskoj rusko ministarstvo vanjskih poslova vidi Antifašističku ligu i Ivu Josipovića, čije opaske o „prijetnji domaćih krajnje desnih pokreta s jasnim znakovima nacizma“ posebno ističe.

Zanimljivo je u izvještaju primijetiti da niti europske nacionalističke stranke s jasnom pro-ruskom vanjskopolitičkom orijentacijom nisu pošteđene ideološkog etiketiranja. Tako su stranke Flamanski interes (Flandrija – Belgija), Zlatna zora (Grčka), Jobbik (Mađarska), Nova snaga (Italija), Nacionalno-demokratska stranka Njemačke, Britanska nacionalna stranka (…) stavljene u istu kategoriju neprijatelja međunarodnog antifašističkog poretka zajedno s anti-ruskim organizacijama u, primjerice, Ukrajini i Poljskoj. Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad – kaže stara poslovica. I 70 godina nakon sovjetskih pokolja i progona po istočnoj Europi u ime „antifašizma“, rusko ministarstvo vanjskih poslova i dalje traži neprijatelje s kojima bi se obračunalo.

Autor: L. M.